nieuws

Gespreksverslag verwijderd: klant kan zorplichtschending Rabobank niet bewijzen

Financiële planning 8878

Heeft de Rabobank de zorgplicht geschonden door in 2011 een aflossing van een ton te registreren op een leningdeel met een variabele rente, terwijl er ook een leningdeel was met een vaste rente? We zullen het nooit weten, omdat de consument zich er pas acht jaar later over beklaagde. De klant claimde 13.650 euro schade, maar Kifid kan de klacht niet in behandeling nemen.

Gespreksverslag verwijderd: klant kan zorplichtschending Rabobank niet bewijzen

In 2008 sluit de consument een hypotheek ter hoogte van 300.000 euro bestaande uit drie delen. Een aflossingsvrije lening van 150.000 euro met een variabele rente, een Klimaat Hypotheek van 100.000 euro met een rente van 5 procent (10 jaar vast), en een KeuzePlus Hypotheek van 50.000 euro met een variabele rente.

Niet geïnformeerd

Drie jaar na het afsluiten wil de consument 100.000 euro aflossen op zijn hypotheek. Rabobank haalt de schuld af van de aflossingsvrije hypotheek met variabele rente. In november 2018 ziet de klant dat hij veel goedkoper uit was geweest als de ton op de Klimaat Hypotheek was afgelost. Bij de Geschillencommissie klaagt hij dat Rabobank hem in 2011 de keuze niet heeft gegeven.

Wettelijke bewaartermijn

De Rabobank heeft de commissie laten weten dat door het verstrijken van de tijd niet meer na te gaan is hoe het aflossingstraject verlopen is. De gespreksverslagen heeft de bank niet meer beschikbaar. De wettelijke bewaartermijn voor dergelijke stukken is zeven jaar. Toen de consument in november 2018 klaagde, was die periode vier maanden daarvoor verstreken.

Jaaropgaven

De Geschillencommissie kan de bank daarom niet verwijten dat de klant in zijn bewijspositie geschaad is. Bovendien vindt Kifid dat de consument via zijn jaaropgaven al veel eerder hadden kunnen en moeten merken dat er op het leningdeel met de variabele rente was afgelost. De commissie neemt de klacht daarom niet in behandeling.

Duiding bij uitspraken in de am:kifid-uitsprakenbank

In de am:kifid-uitsprakenbank voorzien advocaten van drie kantoren de Kifid-uitspraken die op am:web zijn gepubliceerd van een juridische toelichting. Dat kan een duiding zijn van het vonnis, of een praktijkles die eruit getrokken kan worden. De database wordt wekelijks aangevuld met nieuwe uitspraken plus duidingen. Ga naar https://kifiduitspraken.amweb.nl/.

Reageer op dit artikel