nieuws

Geldverstrekkers stroomlijnen taxaties voor verhuurhypotheken

Financiële planning 3742

Sinds deze maand kunnen taxateurs gebruikmaken van nieuwe standaarden voor een buy-to-let-hypotheek. Enkele geldverstrekkers waaronder Dynamic Credit, Woonfonds en Lloyds Bank hebben in samenwerking met validatie-instituut NWWI gezorgd voor een verbeterd taxatierapport dat veel breder in de markt geaccepteerd wordt.

Geldverstrekkers stroomlijnen taxaties voor verhuurhypotheken

Volgens Sietse van den Wijngaart, manager verhuurhypotheken bij Dynamic Credit, weken de specifieke eisen van geldverstrekkers voor buy-to-let af van de standaard gevalideerde taxatierapporten. “Alleen een afslag berekenen voor de waarde in verhuurde staat is als analyse te kort door de bocht. Wat is een verantwoorde huur? Hoe weet je zeker of je in de buurt van de liberalisatiegrens komt?”

Aanvullende vragen

Omdat taxateurs ook niet altijd de juiste kennis huis hadden om woningen voor de verhuur te taxeren, werden rapporten geregeld teruggestuurd met aanvullende vragen. Dat maakte het aanvraagproces volgens Dynamic Credit onnodig inefficiënt en frustrerend voor klant en adviseur.

Eén lijn

Dynamic Credit legde de vraag neer bij het NWWI of er niet een standaard kon komen. “Zij hebben vervolgens van hun kant de keten benaderd”, zegt Van den Wijngaart. “Wij hebben aangegeven wat onze aanvullende eisen voor een taxatierapport zijn om een goede afweging te maken voor een hypotheekaanvraag. Toen bleek dat geldverstrekkers ook redelijk op een lijn zaten.”

Opleiding

Volgens Van den Wijngaart zorgt de nieuwe standaard ervoor dat klanten niet meer per geldverstrekker een apart taxatierapport nodig hebben. Taxateurs kunnen bij de validatie-instituten NWWI, Taxateurs Unie, Ivalidatie en TVI tools en opleidingen volgens om zich de nieuwe standaard eigen te maken.

Reageer op dit artikel