nieuws

Consumentenbond: ‘Laat je geen paniek aanpraten rond Aflossingsblij’

Financiële planning 26831

Vandaag start de NVB-campagne Aflossingsblij weer op. Ditmaal niet voor bewustwording rond aflossingsvrije hypotheken, maar gericht op actie. De Consumentenbond steunt het initiatief, maar waarschuwt voor paniekvoetbal. “We hebben geen aanwijzingen dat banken de schuld op de einddatum in één keer opeisen”, zegt directeur Sandra Molenaar.

Consumentenbond: ‘Laat je geen paniek aanpraten rond Aflossingsblij’

De Consumentenbond vroeg ook het ledenpanel of zij zich zorgen maken over hun aflossingsvrije hypotheek. Ongeveer 1 procent van de 6.000 ondervraagden voorziet een probleem. Bijna de helft heeft de hypotheek (bijna) helemaal afgelost op de einddatum.

Verlenging aflossingsvrije hypotheek

Vorig jaar september deed de consumentenorganisatie navraag bij banken hoe zij omgaan met aflossingsvrije hypotheken die tegen de einddatum aanlopen. Daaruit bleek dat veel banken bereid waren de aflossingsvrije hypotheek te verlengen als die niet meer bedraagt dan 50 procent van de woningwaarde.

Kalmte

Het leidt ertoe dat de Consumentenbond maant tot kalmte. “Wij maken ons geen zorgen”, zegt een woordvoerder. “De campagne Aflossingsblij is hartstikke goed en die ondersteunen we. Maar tegelijkertijd zeggen we ook: laat je geen paniek aanpraten. Denk niet dat je op de einddatum ineens met tonnen over de brug moet komen, want dat is gewoon niet het geval.”

Reageer op dit artikel