nieuws

CBS: Tussen 2020 en 2025 groeit woningvoorraad harder dan aantal huishoudens

Financiële planning 1878

De krapte op de woningmarkt is op steeds meer plaatsen in Nederland voelbaar, maar uit recente prognoses van het CBS rijst geen alarmerend beeld. De statistici publiceerden vandaag het rapport achter de totstandkoming van de woningbouwveronderstellingen. Daaruit blijkt dat de netto groei van de woningvoorraad volgend jaar al hoger ligt dan de groei van het aantal huishoudens.

CBS: Tussen 2020 en 2025 groeit woningvoorraad harder dan aantal huishoudens

Volgend jaar wordt ook de netto groei van de woningvoorraad kleiner, maar volgens het CBS zal die nog altijd groter blijven dan de toename van het aantal huishoudens in Nederland. Die situatie blijft voortduren tot 2025, vijf jaar de tijd om de afgelopen jaren met te weinig woningbouw in te halen. Over de periode 2018-2049 verwacht CBS dat de groei van het aantal huishoudens en de woningvoorraad gelijke tred zullen houden.

Economisch bureau

De economen van ABN Amro en ING publiceerden afgelopen zomer rapporten van gelijke strekking over de woningmarkt. ABN noemde de woningmarkt nog krap, maar ziet wel rustiger vaarwater in het verschiet. De voorspelde waardestijging van 4 procent in 2020 bracht de bank terug naar 3 procent. ING voorspelde ook dat ondanks de bouwvertraging de krapte in het komende decennium langzaam zal afnemen. Dat is dan niet het gevolg van politiek beleid, maar een afnemende bevolkingsgroei.

Reageer op dit artikel