nieuws

‘Aflossingsvrij bezig met een opmars’

Financiële planning 22406

Terwijl de AFM en de banken waarschuwen voor de risico’s van bestaande aflossingsvrije hypotheken, raakt deze hypotheekvorm vooral bij doorstromers weer meer in trek. Door de lage rente zijn klanten niet langer geïnteresseerd in het voordeel van hypotheekrenteaftrek.

‘Aflossingsvrij bezig met een opmars’

In veel hypotheekgesprekken beginnen klanten uit zichzelf over aflossingsvrije hypotheken, zegt Marga Lankreijer-Kos, teamleider hypotheken van Independer, dit weekend in het AD. Volgens haar kiest 10 procent van de huizenkopers al voor financiering met deels aflossingsvrij.

Doorstromers

Ook De Hypotheekshop zegt tegen de krant dat de aflossingsvrije hypotheek met een opmars bezig is. Volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop kiezen vooral doorstromers voor gedeeltelijk aflossingsvrij. “Starters willen vaak nog gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dan is een annuïteitenhypotheek met volledige aflossing verplicht.” Rabobank ziet dat een deel van de klanten die hun bestaande hypotheek oversluiten ook bij de nieuwe hypotheek kiest voor deels aflossingsvrij. Cijfers die op een toename wijzen, heeft de bank niet.

Aflossingsblij

Nederlandse banken voeren op dit moment juist een campagne om de risico’s van aflossingsvrije hypotheken aan te kaarten. Dat gebeurt op aandringen van de AFM. Begin deze maand waarschuwde de toezichthouder nog voor de gevolgen als aflossingsvrije hypotheken niet afgelost worden.

Stijgende rente

In het AD waarschuwt ook Lankmeijer-Kros dat na een rentevaste periode de situatie heel anders kan zijn. “Na tien jaar zou de rente omhoog kunnen gaan. Je betaalt dan wél de hogere rente, maar hebt nog steeds geen recht op hypotheekrenteaftrek. Bovendien los je minder af, waardoor de maandelijkse lasten behoorlijk kunnen stijgen.”

Reageer op dit artikel