nieuws

Van Bruggen: rente 20 jaar vast daalt het hardst

Financiële planning 2381

De hypotheekrentedaling van dit moment is de grootste sinds 2015. Inmiddels heeft de eerste geldverstrekker een rente onder de 1% afgekondigd voor 5 jaar vast. Dat concludeert Van Bruggen Adviesgroep. De laagste rente voor 5 jaar vast mét NHG komt uit op 0,99%; zonder NHG komt die uit op 1,46%.

Van Bruggen: rente 20 jaar vast daalt het hardst

Verder blijkt uit een analyse van het hypotheekadviesbedrijf dat de hypotheekrente voor 20 jaar vast in 2019 het hardst is gedaald, namelijk met 0,5%. “Het is inmiddels een aantal jaar geleden dat we een dergelijk grote daling hebben gezien. Met name van 2013 tot en met 2015 daalden de hypotheekrentes nog sneller:, aldus Van Bruggen Adviesgroep.

Versnelling

In 2016 stokten de verlagingen,. “Sinds begin 2019 zien we een heel lichte maar gestage daling, waar met name de laatste 5 weken een versnelling in is gekomen.” Ook bij 30 en 10 jaar vast is de daling groot, maar wel kleiner, met respectievelijk 0,47% en 0,44%, volgt verder uit de analyse. “Bij 5 jaar vast is de daling veel kleiner, slechts 0,23% en bij variabel zit er zelfs bijna geen beweging in; slechts 0,03% omlaag.”

Rentevaste periodes

Van Bruggen Adviesgroep vindt het verder opvallend dat voor de rentevaste periodes 20 en 30 jaar de dalingen zonder NHG ruim 0,1% groter zijn dan met NHG. “Absoluut gezien stelt de daling in 2019 nog niet zoveel voor als je het vergelijkt met de periode 2013 tot en met 2015. Maar bedenk wel dat de impact van een daling van een 0,5% van 2,44% naar 1,94% procentueel gezien een grotere daling van de maandlasten betekenen dan een daling van een 0,5% van bijvoorbeeld 4,8% naar 4,3%.”

Handelsoorlog

De renteverlagingen houden onder meer verband met de handelsoorlog tussen de VS en China en de chaos rond de brexit. Hierdoor verslechteren de economische vooruitzichten. Voor centrale banken is dat reden om de rentes te verlagen om daarmee de economie een stimulans te geven. De lagere rentes werken deels door op de hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel