nieuws

Ockto ontsluit DUO-data voor hypotheek en zwengelt studieschulddebat aan

Financiële planning 14777

Moet bij een hypotheekaanvraag de werkelijke studieschuld worden meegenomen in plaats van de oorspronkelijke? Dat debat verwacht directeur Paul Janssen van Ockto binnenkort nieuw leven in te blazen. In oktober voegt de softwaretoepassing de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) toe als databron. Hypotheekadviseurs kunnen klanten daarmee verplichten inzage te geven in hun studieschuld.

Ockto ontsluit DUO-data voor hypotheek en zwengelt studieschulddebat aan

De discussie aanwakkeren zal een bijeffect zijn, het is niet het doel van de ontsluiting van de DUO-data, zegt product director Paul Janssen (foto) van Ockto. “Onze klanten vragen hierom. Als adviseur behoor je naar studieschulden te vragen. De grote ketens willen zich ook graag aan die regels houden. Zij zeggen niet: de adviseur tegenover mij vraagt er niet naar, dus doe ik het ook maar niet.”

Verzwijging

Want dat is volgens Janssen wel wat er in delen van de hypotheekadviesmarkt op dit moment gebeurt. Uit recent onderzoek blijkt dat 15 procent van de starters hun studieschuld verzwijgt. Cijfers heeft hij niet, maar het zou hem op basis van ‘het geroezemoes in de branche’ verbazen als dat percentage niet hoger ligt.

Lang niet alle adviseurs vragen naar studieschuld van hun klanten, uit vrees dat ze anders aankloppen bij de concurrent die niet zo moeilijk doet over de DUO-post. Janssen: “Of ze zeggen: als je de schuld opgeeft, kun je niet meer de hypotheek voor dit huis krijgen. Dat zou natuurlijk frauduleus zijn, van klant en adviseur, maar ik hoor dat er zo over gesproken wordt.”

Vinkje in app

Vanaf volgende week kan dat voor Ockto-gebruikers verleden tijd zijn. De app kan dan ook de gegevens van klanten bij DUO ophalen. In Ockto Connect staat die optie standaard aan. Adviseurs kunnen ‘m wel uitzetten. “De grote ketens bepalen hun configuratie zelf, zij kiezen zelf welke bronnen ze ophalen.” Als de adviseur ervoor kiest DUO als databron aangekruist te houden, kan de consument er niet meer omheen. Die moet dan zijn studieschuldgegevens opgeven, of hij wil of niet.

Ik ben niet het geweten van de branche. Ik vind weliswaar dat we niet moeten doen alsof er geen studieschuld is, maar uiteindelijk is het ieders eigen verantwoordelijkheid

Dat het vinkje ook uitgezet kan worden, of slechts als optioneel aangemerkt kan worden, heeft volgens Janssen een morele en een praktische reden. “Ik ben niet het geweten van de branche. Ik vind weliswaar dat we niet moeten doen alsof er geen studieschuld is, maar uiteindelijk is het ieders eigen verantwoordelijkheid.” En praktisch: de app wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld financiële planning en advies over pensioen. De vraag is of studieschuldgegevens dan relevant zijn.

Janssen is benieuwd hoeveel adviseurs het opgeven van de DUO-data verplicht gaan stellen. Na een tijdje levert dat volgens hem interessante inzichten op. “Als de ene adviseur het optioneel maakt en de andere het verplicht stelt, kunnen wij dat zien. En we kunnen ook zien hoeveel consumenten dan hun studieschuldgegevens doorgeven.”

Onhoudbaar

Los daarvan denkt Janssen dat de DUO-ontsluiting het debat over studieschulden nieuw leven kan inblazen. En dat is nodig, vindt hij. “Als je een persoonlijke lening van 40.000 euro hebt maar niks hebt opgenomen, telt die toch voor 40.000 euro mee bij de hypotheekaanvraag. Dat vind ik logisch. Maar als je huidige studieschuld veel lager is dan je oorspronkelijke studieschuld, is het toch heel raar dat we rekenen met de oorspronkelijke schuld? Je kunt de rest er echt niet meer bijlenen.”

Volgens de Ockto-directeur is het een kwestie van tijd dat ook de wetgever in zal moeten zien dat met de oorspronkelijke studieschuld rekenen niet langer houdbaar is. “Als we de effecten zien van de nieuwe studielening, dan kun je niet anders. Straks heeft iedereen een studieschuld van 40.000 euro. Dan kan bijna niemand meer een huis kopen. Die vroegere schuld telt straks heel zwaar.”

Reageer op dit artikel