nieuws

Nibud vindt kopen geen alternatief voor duurhuurder

Financiële planning 2383

Huurders die een hoge huur betalen maar geen hypotheek kunnen krijgen, zijn niet geholpen met soepelere hypotheeknormen. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart zegt dat in een toelichting op het rapport ‘Inkomenscriteria voor huurders en kopers’. Volgens de budgetvoorlichter zou het enkel een verplaatsing van het probleem zijn.

Nibud vindt kopen geen alternatief voor duurhuurder

“Het is juist goed dat de portemonnee van kopers wordt beschermd met duidelijke normen. En die zouden zeker niet moeten worden opgerekt”, zegt Vliegenthart. Volgens hem is het belangrijker om te kijken naar een betere beschermingvan huurders, zowel aan de inkomsten- als aan de uitgavenkant.

Norm

In het rapport blijkt dat een kwart van alle huurders in Nederland nauwelijks geld overhoudt om alle kosten voor het levensonderhoud te betalen. In totaal gaat het om 800.000 huishoudens. Onder huiseigenaren heeft slechts 8 procent te hoge woonlasten ten opzichte van de normbedragen.

BLG Wonen

Hypotheekverstrekker BLG Wonen is onlangs een proef gestart om mensen met een hoge huur toch naar een koopwoning te krijgen. Sparen is voor hen vaak lastig vanwege de hoogte van de huur, waardoor het moeilijk wordt om voldoende vermogen op te bouwen om een huis te kunnen kopen.

Reageer op dit artikel