nieuws

Michiel Meijer: Banken werpen hogere drempel op voor rentezekerheid

Financiële planning 1448

Van Bruggen Adviesgroep hekelt het besluit van hypotheekverstrekkers om te stoppen met rentemiddeling. Daarmee vervalt volgens directeur Michiel Meijer een laagdrempelige manier voor consumenten om de rente tussentijds voor een langere periode vast te zetten bij de huidige geldverstrekker.

Michiel Meijer: Banken werpen hogere drempel op voor rentezekerheid

Zes geldverstrekkers zijn tijdelijk of permanent gestopt met het aanbieden van rentemiddeling. In juli veranderde de wetgeving rondom rentemiddeling. Banken en andere hypotheekverstrekkers mogen geen extra renteopslag meer rekenen. Bij rentemiddelen mag er in geen geval voordeel zijn voor de geldverstrekker.

Oversluiten enige optie

Dat resulteert nu in nadeel voor de consument, stelt Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep. Voor klanten rest volgens weinig andere mogelijkheden dan oversluiten. Daarbij moeten de kosten in een keer betaald worden en daarmee werpen banken een hogere drempel op om voor een langere periode zekerheid te krijgen over de hoogte van de rente, aldus Meijer. “Zeker als de rente op een bepaald moment gaat stijgen en consumenten die lange zekerheid van hun hypotheeklasten graag op een eenvoudige wijze willen vastleggen.”

Rentemiddeling is volgens Meijer juist een aantrekkelijk alternatief voor oversluiten. Bijvoorbeeld voor mensen die geen spaargeld hebben om de boeterente in een keer te betalen.

Reageer op dit artikel