nieuws

‘Financiën na scheiding geen onderwerp aan de keukentafel’

Financiële planning 1081

Meer dan de helft van de getrouwden of mensen met een geregistreerd partnerschap denkt nooit na over de financiële situatie voor het geval ze gaan scheiden. Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer. De verzekeraar komt met een kennisplatform Scheiden met tips en verwijzingen naar financieel adviseurs.

‘Financiën na scheiding geen onderwerp aan de keukentafel’

Uit het onderzoek blijkt dat 55% van de getrouwden of mensen met een geregistreerd partnerschap nooit nadenkt over de financiën na een onverhoopte relatiebreuk. Daarnaast dat bij twee derde van de stellen slechts een van de partners zich vooral op de financiën stort. “Dit betekent dat de andere partner niet altijd het financiële reilen en zeilen scherp op zijn netvlies heeft”, aldus marktmanager Financiële diensten Denise Janssen-Romp van Centraal Beheer.

Veertig procent geeft aan geen idee te hebben hoe de financiën zijn geregeld. Stellen die gemoedsrust zoeken over hun financiën na een scheiding doen dat vooral door met elkaar te praten (77%). 22% gaat online informatie zoeken en 15% stapt naar een financieel adviseur.

Afspraken over woonlasten

Centraal Beheer lanceert een kennisplatform Scheiden om mensen voor te lichten en door te verwijzen naar een adviseur. “Goed inzicht in je eigen situatie is belangrijk. Als je ervoor kiest om de hypotheek nog op twee namen te houden, terwijl een van de partners vertrokken is, dan heeft de vertrekkende partner nog maximaal twee jaar recht op renteaftrek van de belasting. Wanneer je daar niet bewust van bent, kunnen de nettolasten stijgen voor allebei de partijen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken over de woonlasten”, aldus Janssen-Romp.

Afsluiten hypotheek

Voor de zomer sloegen ook NHG en Munt Hypotheken al alarm. Zij constateerden dat vier op de vijf Nederlanders bij het kopen van een huis geen rekening houden met een mogelijke scheiding. Schokkend, vindt Munt-directeur Ellen Hensbergen. “Slechts 1 op de 5 mensen houdt bij het afsluiten van een hypotheek rekening met een scheiding, terwijl meer dan de helft overlijden laat meewegen.” Bij mensen die een beroep doen op NHG speelt overlijden in 7% van de gevallen een rol, terwijl in 60% de financiële problemen komen door een scheiding.

Reageer op dit artikel