nieuws

Eigen Huis wil einde aan grote prijsverschillen bouwvergunningen

Financiële planning 519

Er moet een einde komen aan de grote verschillen in prijzen van bouwvergunningen die gemeenten rekenen aan mensen die een nieuw huis willen bouwen. Dat stelt Vereniging Eigen Huis (VEH), die wil dat minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken de kwestie bij de gemeenten aankaart.

Eigen Huis wil einde aan grote prijsverschillen bouwvergunningen

Nieuwbouwkopers in Voorschoten betalen volgens de VEH € 12.000 voor de bouwvergunning van hun nieuwe woning, terwijl in de nabijgelegen gemeente Den Haag voor dezelfde vergunning € 2.000 hoeft te worden neergeteld.

Excessen

“Een bedrag van 12.000 euro aan leges voor een gemiddelde nieuwbouwwoning is verbijsterend. Laat de gemeente dit maar eens uitleggen”, zegt directeur Rob Mulder van VEH. “Wij willen dat minister Ollongren gemeenten aanspreekt en ingrijpt door excessen aan te pakken.”

Prijs opdrijven

Het huidige legesstelsel leidt in de optiek van VEH tot onbegrijpelijke verschillen die mensen terecht zeer onrechtvaardig vinden. “Juist nu mag je van gemeenten verwachten dat zij er alles aan doen om de toch al hoge nieuwbouwprijzen niet verder op te drijven met hoge leges”, vervolgt Mulder.

Jojo

De bedragen die burgers voor een bouwvergunning betalen schieten volgens VEH “als een jojo alle kanten uit”. In sommige gemeenten is sprake van grote prijsschommelingen. In Hoogeveen betaalt een nieuwbouwkoper dit jaar € 4.485 voor een bouwvergunning terwijl dat vorig jaar nog € 2.375 was; een prijsverhoging van 89%. Het omgekeerde is het geval in Staphorst. Daar kost een bouwvergunning dit jaar € 1.990 en dat is minder dan de helft van de € 4.668 die de koper van een nieuwbouwwoning vorig jaar moest afrekenen.

Reageer op dit artikel