nieuws

Verschil rente met en zonder NHG in drie jaar tijd gehalveerd

Financiële planning 1738

Het verschil tussen hypotheekrentes met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bedraagt op dit moment 0,46 procentpunt. Dat betekent een halvering in drie jaar tijd. Adviesketen De Hypotheekshop verwacht dat augustus een recordmaand wordt qua aantal renteaanpassingen.

Verschil rente met en zonder NHG in drie jaar tijd gehalveerd

De gemiddelde hypotheekrente bereikte vorige week met 2,22% een laagterecord, constateert De Hypotheekshop. De adviesketen voorziet voor komende weken een verdere daling. Op dit moment blijft de hypotheekrente nog achter bij de veel verder gekelderde rente op de kapitaalmarkt.

Kapitaalmarktrente

Dit jaar zakte de kapitaalmarktrente onder politieke en economische invloeden al bijna 1 procentpunt. Begin januari stond die op 0,32%, eind vorige week op -0,56%. “De hypotheekrente, die de rente op staatsleningen in de regel met een vertraging van enkele weken volgt, lijkt het tempo van deze forse daling nauwelijks te kunnen bijbenen”, aldus De Hypotheekshop. In 2019 daalde de hypotheekrente 0,3 procentpunt.

Dat betekent dat de marge voor geldverstrekkers oploopt. Verklaringen die De Hypotheekshop aandraagt zijn de schaarser wordende funding en compensatiegedrag van aanbieders voor de lage marges die ze hebben op sparen, pensioenen en verzekeren. De laatste jaren daalden vooral de langere rentes en de tarieven zonder NHG.

Grootbanken ongebruikelijk actief

Volgens de adviesketen ligt het aantal rentewijzigingen in vakantiemaand augustus uitzonderlijk hoog. Gerekend wordt al op een nieuwe recordmaand qua aantal renteaanpassingen. “Met name de grootbanken zijn voor augustus ongebruikelijk actief op het rentefront. Door productinnovatie, maatwerk en scherpere rentetarieven hebben zij de opgelopen achterstand door de komst van pensioenfondsen en regiepartijen inmiddels ingelopen”, aldus De Hypotheekshop.

Reageer op dit artikel