nieuws

Rabobank: 200.000 woningtransacties per jaar is het nieuwe normaal

Financiële planning 7581

Dit jaar staat in het teken van minder verkopen en een lagere groei van de huizenprijzen. Dat is de conclusie van de Rabobank op basis van de woningmarktcijfers in het eerste halfjaar van 2019. Ongeveer 100.000 woning wisselden tot en met juni van eigenaar. Volgens de Rabobank mag de markt er vanuit gaan dat 200.000 verkopen per jaar de nieuwe standaard wordt.

Rabobank: 200.000 woningtransacties per jaar is het nieuwe normaal

Na de woningmarktcrisis was er sprake van een inhaalslag onder huizenkopers. Uitgedrukt in een percentage van de totale koopwoningvoorraad steeg het aantal jaarlijkse verkopen van ongeveer 2,5 procent in 2013, naar ongeveer 5,5 procent in 2017. In absolute aantallen op het hoogtepunt ruim 240.000 woningen. De laatste twee jaar is dat getal weer gezakt tot zo’n 4,5 procent. Rond de 200.000 verkopen is het ‘nieuwe normaal’ denkt Rabo.

Prop

Rabobank heeft ook een verklaring voor dat voorspelde basisniveau. “Dit heeft ons inziens te maken met de toenemende vergrijzing, die ook onder huiseigenaren is toegeslagen. Ouderen verhuizen immers een stuk minder dan jongvolwassenen, wat zorgt voor een tijdelijke ‘prop’ op de woningmarkt”, schrijft de bank in het kwartaalbericht.

Kwartaal-op-kwartaal

Kopers betaalden in het tweede kwartaal van 2019 ongeveer 303.000 euro voor een huis. Vergeleken met een jaar eerder zijn de huizenprijzen met 7,2 procent toegenomen. Rabobank ziet de toename wel fors afvlakken. Vergelijk je de stijging van de prijzen met het eerste kwartaal van dit jaar, dan is er slechts een toename van 1,1 procent. Volgens de Rabobank is dat de laagste kwartaal-op-kwartaalstijging sinds eind 2016.

Reageer op dit artikel