nieuws

Hoofdredacteur Quote houdt betoog voor afschaffing ‘jubelton’

Financiële planning 2840

Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck pleit voor afschaffing van de eenmalige belastingvrije schenking van honderdduizend euro. Volgens Schimmelpenninck leidt de jubelton tot een groeiende kloof tussen arm en rijk. “Tenslotte heb je voor dat geld nooit iets gedaan, het is je in de schoot geworpen”, zegt Schimmelpenninck in gesprek met EenVandaag.

Hoofdredacteur Quote houdt betoog voor afschaffing ‘jubelton’

Wat de hoofdredacteur betreft zou de erfbelasting omhoog moeten en de belasting op arbeid omlaag. “Wie ouders heeft met geld kan een huis kopen, wie ouders heeft met geld kan studeren, wie ouders heeft met geld kan een bedrijf beginnen. Het wordt in Nederland weer belangrijk waar je wieg heeft gestaan”, zegt Schimmelpenninck op de website van EenVandaag.

Bevoorrecht

Overigens heeft hij zelf ook dankbaar gebruikgemaakt van de belastingvrije honderdduizend euro. “Ik ben zelf ook bevoorrecht, mijn ouders hebben me belastingvrij een ton gegeven voor mijn eerste huis. Maar als je ouders geen jubeltonnetje op de bank hebben is het onmogelijk aan een eigen huis te komen”, zegt Schimmelpenninck.

Maatregel

De belastingvrije ton was in de crisisjaren een maatregel om de woningmarkt weer op gang te helpen. Per 2015 werd hij teruggedraaid, maar sinds 1 januari 2017 is het staand beleid geworden.

Reageer op dit artikel