nieuws

Breda wil maatregelen tegen beleggers op woningmarkt nemen

Financiële planning 1806

Arjen van Drunen, fractievoorzitter van de PvdA in Breda (foto), wil maatregelen nemen tegen beleggers in zijn stad die volgens hem de woningprijzen opdrijven.

Breda wil maatregelen tegen beleggers op woningmarkt nemen

Dat zegt hij in een interview op de website Kop Munt, een platform voor hypotheekadviseurs. Breda is de stad met de hoogste huizenprijzen buiten de Randstad. “Deze oververhitting wordt onder andere veroorzaakt door de concurrentie tussen starters en beleggers,” constateert van Drunen. “Door beleggers die woningen kopen om te verhuren, rijzen prijzen echt de pan uit. We zitten ondertussen op een vierkantemeterprijs van 3.000 euro.”

Onderzoek naar maatregelen

Van Drunen heeft het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd om te onderzoeken welke maatregelen mogelijk zijn. Hij denkt daarbij aan een gemeentelijke heffing, of een hogere overdrachtsbelasting voor woningbeleggers.

Beleggers hard nodig

De fractievoorzitter wil overigens niet beleggers wegjagen. “Het is niet zo dat ik vind dat er iets mis is met het beleggen in woningen. Sterker nog, ik denk dat we woningbeleggers hard nodig hebben de aankomende tijd.” Van Drunen zou liever zien dat de beleggers, in plaats van onderdeel van het probleem, onderdeel worden van de oplossing. “Dat kan bijvoorbeeld als meerdere woningbeleggers samenwerken in een soort coöperatie en samen betaalbare nieuwbouwwoningen gaan bouwen, of investeren in het ombouwen van kantoren naar woningen.”

Geen andere gemeentes

De fractievoorzitter tot slot: “Voor zover ik weet zijn er nog geen andere gemeentes waar maatregelen zijn genomen tegen woningbeleggers. Maar in Breda is de urgentie is nu zo groot dat we wel iets moeten doen.”

 

Reageer op dit artikel