nieuws

Aantal vergunningen voor nieuwbouw op laagste peil in drie jaar

Financiële planning 718

De kans dat het kabinet de doelstellingen voor de woningbouw haalt, lijkt minimaal. Het CBS meldt in de kwartaalcijfers over de bouw dat het aantal afgegeven vergunningen in drie jaar tijd nog niet zo laag was. De toestemming voor de bouw van 12.800 nieuwbouwhuizen was 14 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2018.

Aantal vergunningen voor nieuwbouw op laagste peil in drie jaar

In de eerste drie maanden van 2019 lag het aantal verleende vergunningen ook al fors lager dan een jaar eerder, ruim 13.000 tegenover 17.000 in 2018. In de woonagenda van het kabinet wordt de ambitie uitgesproken van 75.000 nieuwe woningen per jaar. Met een doorlooptijd van gemiddeld twee jaar, ligt de woningbouw op schema voor maximaal 50.000 huizen.

Transformatie

In de cijfers van het CBS zijn overigens geen woningtransformaties meegerekend. Het omzetten van bestaande kantoorpanden in woonruimte leverde volgens minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in 2018 ongeveer 7.500 nieuwe woningen op.

Reageer op dit artikel