nieuws

Aantal NHG-hypotheken groeit weer

Financiële planning 878

Na een jaar en een kwartaal met een fors dalend aantal hypotheken dat met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) werd gesloten, zit de waarborg nu weer in de lift. In het tweede kwartaal van 2019 gingen 14% meer NHG-hypotheken over de toonbank dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal verliesdeclaraties bleef verder dalen.

Aantal NHG-hypotheken groeit weer

Het Waarborgfonds Eigen Woningen voorzag na een daling in 2018 voor dit jaar nog een groei van 15% in het aantal NHG-hypotheken. In het eerste kwartaal zette de daling van een jaar eerder echter nog door: -12%. Die dalende lijn is nu omgebogen. In april, mei en juni werden 14% meer hypotheken met NHG gesloten. Per saldo is in het eerste halfjaar nog wel sprake van een daling van het aantal garanties voor de aankoop van een woning (-4%) ten opzichte van de eerste helft van 2018.

Weer minder verliesdeclaraties

Het aantal verliesdeclaraties lag bijna twee derde lager dan in het tweede kwartaal van 2018 (-65%). Die afname komt vooral door de stijgende huizenprijzen. De verkoop van een huis brengt doorgaans voldoende op om de hypotheekschuld af te lossen. In het afgelopen kwartaal kwamen er daardoor slechts 102 verliesdeclaraties binnen. Over heel 2018 waren dat er nog ruim duizend en een jaar eerder zelfs ruim het dubbele daarvan.

Het garantievermogen van NHG groeide met 6% naar 1,34 miljard euro. Het gegarandeerde bedrag nam toe tot 212 miljard. NHG schat dat daartegenover bijna 335 miljard aan onderpanden staat.

Reageer op dit artikel