nieuws

Tweede Kamer stemt tegen studieschuldverklaring voor hypotheek

Financiële planning 5099

De schuldverklaring van de Dienst Uitvoering Onderwijs waarmee hypotheekverstrekkers inzicht zouden krijgen in de studieschuld van huizenkopers staat op de tocht. Donderdag stemde een grote meerderheid in de Tweede Kamer tegen het plan van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Tweede Kamer stemt tegen studieschuldverklaring voor hypotheek

Het was de bedoeling dat de studieschuldverklaring van DUO in de toekomst wordt meegestuurd met een hypotheekaanvraag. Nu verzwijgt een aanzienlijk deel van de starters hun studieschuld. Met de beoogde verklaring kunnen hypotheekverstrekkers zien of de opgave van de studieschuld klopt.

Motie

Ollongren (D66) rekende echter buiten de Tweede Kamer. Die stemde gisteren over een motie van haar partijgenoot Paul van Meenen. Die motie roept op af te zien van een studieschuldverklaring. Volgens Van Meenen zijn de gegevens bij DUO al eenvoudig op te vragen voor oud-studenten. Bovendien is bij de invoering van het leenstelsel beloofd dat schulden niet geregistreerd zouden worden.

Een grote Kamermeerderheid steunde de motie. Onbekend is nog of de minister daar gehoor aan geeft of de uitkomst naast zich neerlegt. De studieschuldverklaring was voor haar een alternatief voor registratie van de studieschulden bij het Bureau Krediet Registratie. Dat geniet de voorkeur van geldverstrekkers, maar daarvoor kreeg Ollongren de handen in het kabinet niet op elkaar.

Reageer op dit artikel