nieuws

Pleidooi VEH en Hypotheekshop voor langere looptijd aflossingsvrije hypotheken

Financiële planning 2758

Vereniging Eigen Huis en De Hypotheekshop roepen geldverstrekkers op om de looptijd van alle aflossingsvrije hypotheken te verlengen van 30 naar 75 jaar, of om helemaal geen einddatum te hanteren.

Pleidooi VEH en Hypotheekshop voor langere looptijd aflossingsvrije hypotheken

Aanleiding voor de oproep is dat volgens VEH en De Hypotheekshop veel oudere huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek in grote onzekerheid zitten als zij na dertig jaar in hun huis willen blijven wonen. Daarvoor moet de lening worden verlengd en bij veel banken zou dat niet vanzelfsprekend zijn.

Eerst aflossen

VEH en De Hypotheekshop stellen dat soms als voorwaarde wordt gesteld dat de klant eerst een fors bedrag aflost, waardoor zij min of meer gedwongen worden het huis te verkopen. Beide organisaties vinden dat mensen met een bescheiden inkomen en kleine aflossingsvrije hypotheek niet opeens mogen worden gedwongen om hun huis te verkopen.

Betaalbaarheid

“Dat zou absurd zijn, want de meesten kunnen de maandelijkse lasten van hun aflossingsvrije hypotheek nu en in de toekomst prima betalen”, zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. Uit onderzoek onder huiseigenaren en hypotheekadviseurs blijkt dat de betaalbaarheid van de hypotheek voor hen nu (97%) en in de toekomst (95%) doorgaans geen probleem is, maar het ineens fors aflossen van de hypotheek wel.

Verlengde looptijd

Ruim 1 miljoen huiseigenaren hebben een hypotheek die geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij is. In onderzoek van VEH en De Hypotheekshop geeft bijna de helft van de huizenbezitters en ruim 80% van de hypotheekadviseurs aan dat consumenten geholpen zouden zijn met een verlengde looptijd. De insteek van de meeste particulieren is altijd geweest om de verlengde aflossingsvrije hypotheek uiteindelijk met de verkoopopbrengst van de woning in te lossen.

Rabobank

Er bestaat al jaren een oplossing voor dit probleem, maar die wordt door slechts enkele geldverstrekkers gebruikt, aldus Stolwijk. “Verleng de looptijd van 30 naar 75 jaar of schrap de einddatum van de lening, zoals bijvoorbeeld bij de Rabobank het geval is. Dan dwing je mensen die vaak heel bescheiden maandlasten hebben niet om hun huis te verkopen en op zoek te gaan naar een huurhuis. Daar gaan ze altijd op achteruit, want de maandelijkse huur is vaak hoger dan de hypotheek. Dat is vaak wel het laatste wat ze kunnen gebruiken als ze langer zelfstandig willen blijven wonen.”

Aflossingsblij

Sinds het najaar van 2018 is er veel aandacht voor aflossingsvrije hypotheken. In oktober startte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de campagne Word ook Aflossingsblij  met het doel Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek te laten nadenken over hun financiële situatie in de toekomst. De bewustwordingscampagne heeft tot doel de 1 miljoen Nederlanders met een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek er op te wijzen dat financiële problemen kunnen ontstaan wanneer niet wordt geanticipeerd op de toekomstige situatie.

Reageer op dit artikel