nieuws

Peter van den Bosch (BKR): ‘Samenleving steekt kop in het zand met studieschulden’

Financiële planning 1971

Het BKR noemt de schuldensituatie van Nederlandse twintigers en dertigers zorgelijk. Uit de vandaag gepubliceerde Kredietbarometer van de het bureau blijkt dat mensen tussen de 20 en 40 jaar oud het hoogste percentage betalingsachterstanden hebben van alle leeftijdscategorieën. Bestuursvoorzitter van het BKR Peter van den Bosch impliceert dat die hoge cijfers te maken hebben met het niet registreren van studieschulden.

Peter van den Bosch (BKR): ‘Samenleving steekt kop in het zand met studieschulden’

Volgens Van den Bosch komen jongeren al vroeg in de problemen met hun betalingen. “Willen we deze jongeren financieel beschermen, dan is het noodzakelijk om alle leningen goed in kaart te brengen. Dit is de enige manier om overkreditering te voorkomen”, zegt de bestuursvoorzitter op de website van het BKR.

Onvolledig

Van den Bosch wijst vervolgens op de onvolledigheid van zijn Kredietbarometer. Die geeft slechts een beperkt beeld van alle schulden in Nederland. “Wij registreren bijvoorbeeld geen studieschulden. En dit terwijl deze voor veel jonge volwassenen de grootste financiële verplichting is. Gezamenlijk hebben zij voor bijna 22 miljard euro studieschuld. Dat is méér dan het uitstaande bedrag aan consumptief krediet.”

Totaaloverzicht

Het feit dat de overheid niet bereid is om studieleningen bij het BKR te registreren, baart Van den Bosch zorgen. “Als samenleving moeten we niet de kop in het zand steken en ervoor zorgen dat zowel consumenten als kredietverstrekkers één totaaloverzicht hebben van alle uitstaande leningen en het betaalgedrag. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat mensen niet in de schulden terecht komen.”

Uittreksel studieschuld

Als alternatief voor een BKR-geregistreerde studieschuld, wilde minister Kajsa Ollongren een studieschulduittreksel introduceren. Opgemaakt door DUO en bedoeld voor kredietverstrekkers om te controleren of iemand wel of geen studieschuld heeft. De Tweede Kamer steunde echter met grote meerderheid een motie van Ollongrens partijgenoot Paul van Meenen, waardoor het plan waarschijnlijk voorlopig in de ijskast verdwijnt.

Reageer op dit artikel