nieuws

Nieuwe wet rentemiddeling: opslag verschilt duizenden euro’s per bank

Financiële planning 4102

Banken mogen sinds 1 juli niet meer verdienen aan rentemiddelen: de opslag die ze rekenen mag niet meer zijn dan het verlies dat ze lijden. De bijbehorende wet is onderdeel van het European Mortgage Credit Directive. Ondanks de richtlijn blijft er bij verschillende banken een flink verschil te zien tussen het voordeel dat rentemiddelen op kan leveren. Dat blijkt uit onderzoek van online hypotheekadviseur Ikbenfrits.

Nieuwe wet rentemiddeling: opslag verschilt duizenden euro’s per bank

Banken werkten tot nu toe vaak met allerlei extra opslagen en trucjes waardoor rentemiddelen veel duurder uitpakte dan nodig was, schetst Ikbenfrits. “Er werden allerlei opslagen bij de middelrente opgeteld en in veel gevallen kostte rentemiddelen onderaan de streep meer dan het uiteindelijk opleverde. De nieuwe wetgeving verbiedt deze opslagen en trucjes, waardoor banken niet meer mogen rekenen dan wat zij mislopen.”

ASR denkt na over stoppen met rentemiddelen

ING, Woonfonds, Centraal Beheer en Obvion veranderen volgens Ikbenfrits allemaal niets aan de manier waarop zij de middelrente berekenen. “De manier waarop zij het deden was al in lijn met de nieuwe wetgeving. ASR heeft aangegeven nog na te denken rentemiddelen. Rosanne de Boer: “Er is (nog) geen sprake is van een definitieve stop of afschaffing. Voor a.s.r. geldt dat wij ons momenteel verder verdiepen in de aanpassing op de wetgeving en onderzoeken of- en hoe rentemiddeling onder deze nieuwe wetgeving onderdeel kan uitmaken van ons dienstenpakket. Er is dus sprake van een (tijdelijke) stop om te voorkomen dat we diensten aanbieden die buiten de wet vallen, maar het is nog te vroeg om te stellen dat dit in de toekomst ook niet opnieuw wordt aangeboden.” Aegon en Nationale Nederlanden hadden hun manier van berekenen al eerder aangepast aan de nieuwe wetgeving. In april stopte Aegon al met de opslag. NN schafte de extra opslag af in mei.

Overgestapt naar andere rekenmethode

Sommige banken zijn overgestapt naar een andere rekenmethode. Rentemiddeling kan op twee verschillende manieren worden berekend. Allebei zijn ze toegestaan, maar de uitkomst verschilt. Sommige banken doen aan Zuiver Rentemiddelen, andere gebruiken de Netto Contante Waarde-methode. Bij de NCW-methode berekent de bank de gemiste rentebetalingen tot het einde van de oude rentevaste periode door. Bij Zuiver Rentemiddelen kijkt de bank  niet naar de gemiste rentebetalingen, maar rekenen met de oude rente, de nieuwe rente en de oude en nieuwe rentevaste periode.

Verschil van duizenden euro’s

Ikbenfrits onderzocht voor elke bank wat de oude en nieuwe methoden verschillen in euro’s. Hierbij is een gemiddelde genomen uit meer dan 9.000 klantendossiers en door de berekening gehaald van elke bank. Eerst is er gekeken naar het verschil tussen de oude en de nieuwe methode. Daar is te zien dat Aegon en Nationale Nederlanden (NN) er het meest op vooruit gaan. Zij hebben allebei alleen de opslag van 0,2 procent weggehaald uit hun berekening. Voor een gemiddelde hypotheekbezitter scheelt dat een kleine 3.800 euro. Andere banken hebben ook opslagen verwijderd, maar zijn in veel gevallen óók overgestapt van zuiver rentemiddelen naar de NCW-methode. Hierdoor gaan zij er volgens Ikbenfrits minimaal op vooruit voor de klant.

Reageer op dit artikel