nieuws

MoneyWise: ‘Overwaarde Hypotheek ABN minder gunstig dan het lijkt’

Financiële planning 19440

MoneyWise-oprichter Jeroen Wolfsen heeft in een blog kritiek geuit op de Overwaarde Hypotheek van ABN Amro. De financiële aanvulling voor ouderen die hun vermogen vooral in stenen hebben zitten, blijkt vrijwel onmogelijk te sluiten voor mensen die nog een kleine hypotheekschuld hebben. Alleen voor bestaande klanten van de bank geldt een minder streng regime.

MoneyWise: ‘Overwaarde Hypotheek ABN minder gunstig dan het lijkt’

Aanvragers met een hypotheekvrije woning merken bij de Overwaarde Hypotheek niets van de inkomenstoets. Omdat de maandlast wordt bijgeschreven bij de schuld, volgt daaruit nooit een afwijzing. Mensen die nog een kleine hypotheek hebben, zien wel de gevolgen van de toets.

De adviseurs van MoneyWise ondervonden dat de criteria van de bank zeer streng zijn. Voor het bepalen van de maximale opname, rekent ABN Amro met 130 procent van de uitstaande hypotheekschuld. De maandlastberekening wordt gemaakt met een rekenrente van 5 procent in plaats van de werkelijke rente.

Gemiste kans

“De kans dat het bestaande pensioeninkomen voldoende is om dit te kunnen betalen, is in veel gevallen gering”, schrijft Wolfsen in zijn blog. Hij vindt het een gemiste kans dat de Overwaarde Hypotheek nu voor veel mensen ongeschikt blijkt. “Natuurlijk zijn er mensen met een eigen woning en helemaal geen hypotheek. Maar de groep met forse overwaarde en een klein bedrag aan hypotheek is veel groter.”

Eigen klant

De MoneyWise-oprichter valt het ook op dat mensen die al een hypotheek hebben bij een label van ABN Amro, veel soepeler getoetst worden. De fictieve verhoging vervalt dan bijvoorbeeld en er wordt gerekend met de werkelijke rente. “Maar ook in dat geval komt het voor dat het inkomen onvoldoende is om de overwaarde op te kunnen nemen”, schrijft Wolfsen.

Marketingmensen

Tot slot hekelt Wolfsen het acceptatieproces bij de bank. De eerste producten zijn inmiddels gesloten, maar dat ging volgens hem allesbehalve soepel. “De spelregels die ABN Amro bedacht had voor het toetsen bleken niet echt duidelijk en slecht bekend binnen de eigen organisatie. […] Natuurlijk gaan we er vanuit dat er goed is nagedacht over de regeltjes bij de introductie van een nieuw product. Maar ook hier blijkt dat dit in de praktijk vaak anders gaat dan de marketingmensen van de bank bedacht hebben.”

Noodzakelijk

ABN Amro stelt in een reactie dat Wolfsen voorbij gaat aan de zorgplicht van de bank. “Het feit dat een klant een bestaande hypotheek nu kan betalen, wil niet zeggen dat de klant dit in de toekomst ook kan. Ook daarom is een inkomenstoets noodzakelijk”, zegt een woordvoerder. Ze geeft ook aan dat er getoetst wordt met een looptijd van 30 jaar, terwijl de looptijd van de resterende hypotheek vaak veel korter is. Daardoor valt de toets volgens haar dus vaker gunstig uit.

Ondersteuning en communicatie

Volgens de woordvoerder heeft ABN Amro bij eigen klanten meer ‘grip’ op de hypotheek, en verloopt de toetsing bij hen daarom soepeler. “Voor de doelgroep senioren hebben wij vorig jaar beleid gemaakt dat het mogelijk is om te toetsen op werkelijke last.”

De bank heeft overigens net als Wolfsen gemerkt dat de acceptanten soms onvoldoende kennis hadden van het product. Volgens de woordvoerder is dat inmiddels opgepakt met betere ondersteuning en communicatie. “Daardoor zien we dat de toetsingsregels steeds beter bekend zijn bij acceptanten en adviseurs.”

Reageer op dit artikel