nieuws

Minder invloed familie en vrienden bij keuze hypotheekadviseur

Financiële planning 958

Consumenten laten zich steeds minder beïnvloeden door familie, vrienden of kennissen bij hun keuze voor een hypotheekadviseur. Dit blijkt uit onderzoek van HypotheekAdvies.nl onder 420 consumenten die in de afgelopen twee jaar een hypotheek hebben gewijzigd of afgesloten.

Minder invloed familie en vrienden bij keuze hypotheekadviseur

Dat de invloed van familie, vrienden of kennissen afneemt blijkt uit de vergelijking met eerder onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit 2017. Destijds gaf 23 procent van de respondenten aan dat ze op basis van aanbevelingen uit hun omgeving voor een hypotheekadviseur hadden gekozen. Uit het onderzoek van HypotheekAdvies.nl van dit jaar komt naar voren dat 15 procent van de respondenten hun adviseurskeuze op aanbevelingen hebben gebaseerd.

Steeds meer op eigen mening vertrouwen

Dat consumenten steeds meer op hun eigen mening vertrouwen heeft volgens de onderzoekers waarschijnlijk te maken met hun oriëntatiegedrag. “Al in 2017 werd er 6 uur besteed aan onder meer het bezoeken van vergelijkingswebsites, het bekijken van reviews en het voeren van persoonlijke gesprekken met hypotheekadviseurs.”

Kwaliteit advies het belangrijkste aspect

Daarnaast toont het onderzoek aan dat consumenten de kwaliteit van het advies het belangrijkste aspect vinden bij het kiezen van een hypotheekadviseur. “Het belang hiervan groeit ten opzichte van eerdere onderzoeken van de AFM; van 25 procent in 2014 naar 44 procent dit jaar. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat consumenten steeds kritischer worden op de kosten van hun adviseur.”

Persoonlijke klik met hypotheekadviseur

Naast de kwaliteit van het advies vinden consumenten de persoonlijke klik met de hypotheekadviseur het meest belangrijk. “Daarmee lijken consumenten meer belang te hechten aan adviseurs met vakkennis en inlevingsvermogen dan aan de laagste kosten.” HypotheekAdvies.nl is onderdeel van de Holland Hypotheek Groep.

Reageer op dit artikel