nieuws

Michiel Meijer (Van Bruggen Adviesgroep) verwacht ‘keten-hoppen’ bij franchisenemers

Financiële planning 3104

De nieuwe franchisewet die op komst is, gaat er toe leiden dat franchisenemers van hypotheekketens gaan kijken of ze bij een concurrerende keten beter af zijn. Dat verwacht algemeen directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep. Volgens hem hebben lang niet alle partijen in de hypotheekmarkt de verhouding tussen franchisegever en -nemer al in balans gebracht.

Michiel Meijer (Van Bruggen Adviesgroep) verwacht ‘keten-hoppen’ bij franchisenemers

De franchisewet die staatssecretaris Mona Keijzer vandaag naar de Raad van State stuurde, wil franchisenemers meer in bescherming nemen door een gelijkwaardiger relatie te met de franchisegever. In een reactie zegt Michiel Meijer dat Van Bruggen Adviesgroep daar klaar voor is. “We hebben anderhalf jaar geleden de volledige franchiseovereenkomst plus ons bijbehorende handboek herzien. Daarbij hebben we van beide kanten gezocht naar een nieuw evenwicht. Er zijn meer verplichtingen geschoven naar de franchisegever.”

Gezond rendement

Een voorbeeld van een aanpassing is volgens Meijer dat zijn formule een betere inschatting is gaan geven van de potentiële omzet van een franchisenemer. De nieuwe wet voorziet er onder andere in dat franchisegever en -nemer al voordat de overeenkomst wordt getekend meer informatie uitwisselen.

Meijer: “We maken nu een gebiedsanalyse met daarin kadastrale data, gegevens over gezinssamenstelling en een prognose van het marktaandeel. Daar hebben we een model van gemaakt zodat de franchisenemer op voorhand weet dat hij een gezond rendement kan halen. Ook hebben we nieuwe afspraken gemaakt over hoe we alles afwikkelen als we uit elkaar gaan. Die zien er heel anders uit dan oude concurrentiebedingen.”

Zorgen bij retailers

Volgens de Volkskrant maken franchisegevers in de retail zich zorgen over de wet. Ketens met een franchiseformule zouden vinden dat het voorstel veel te ver gaat. Meijer maakt zich er niet druk over. Volgens hem zijn de belangrijkste aanpassingen al gedaan. Hij verwacht wel dat andere partijen in de hypotheekmarkt er mogelijk nog een harde dobber aan krijgen. De wet kan betekenen dat ondernemers overstappen naar een andere formule. “We worden al benaderd door franchisenemers van andere ketens, omdat ze hun relatie met de franchisegever niet evenwichtig vinden.”

CMIS en De Hypotheker

CMIS Franchise, waar De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur onder vallen, vindt het nog te vroeg voor een reactie op de nieuwe franchisewetgeving. “Het voorstel is net ingediend en De Hypotheekshop heeft nog geen tijd gehad om het voorstel te bestuderen en een analyse te maken van de impact die het gaat hebben. Bovendien is het alleen nog maar een voorstel en is er nog niets definitief”, aldus een woordvoerder van CMIS.

Ook De Hypotheker laat weten in dit stadium nog niet inhoudelijk te willen reageren op de impact op zowel de financiële branche als de eigen organisatie.

Reageer op dit artikel