nieuws

Kwartaalcijfers NVM: meer woningen verkocht, meer aanbod en hogere prijzen

Financiële planning 2518

Er worden meer woningen verkocht, méér huizen te koop gezet en de prijzen van bestaande woningen stijgen nog steeds licht. Dat is het beeld dat makelaarsorganisatie NVM schetst bij de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal van 2019 vandaag in Amsterdam.

Kwartaalcijfers NVM: meer woningen verkocht, meer aanbod en hogere prijzen

“Dit is een goed moment om te verkopen” aldus Ger Jaarsma namens de NVM. “Wel zien we een probleem bij de nieuwbouw. De prijzen daarvan gaan door diverse oorzaken door het plafond.”
Het algemene beeld van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2019 is heel positief, meldt de NVM. De afkoeling in prijsontwikkeling zet door, dus de prijzen stijgen wat minder hard.

Bestaande koopwoningen

Voor het eerst in acht kwartalen is het aantal verkochte bestaande koopwoningen hoger uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er wisselden in het tweede kwartaal van 2019 bijna 39.200 woningen van eigenaar bij NVM-makelaars, goed voor een stijging van 1,8% in vergelijking met een jaar eerder.

Meer huizen te koop

“Daar zijn meerdere oorzaken voor”, stelt Jaarsma. “In het 2e kwartaal van 2019 zijn er meer woningen te koop gezet dan een jaar eerder. Het is goed nieuws dat er veel nieuw woningaanbod op de markt komt, zeker wanneer dat in regio’s gebeurt waar de krapte op de markt erg groot is. Steeds meer verkopers zien dat het nu een goed moment is om hun woning te koop te zetten.”

€308.000 gemiddelde prijs

De toename in verkopen is vooral in de prijsklasse van €300.000 tot 750.000. Daar laten de NVM-cijfers zien dat er bijna 20% meer is verkocht dan het jaar ervoor. “De prijs van de gemiddelde verkochte woning is nu 308.000 euro (+7,4%) en daarmee is opnieuw het record gebroken. Wel zien we de prijsstijging verder afvlakken.”

Minder nieuwbouwwoningen

De NVM-cijfers laten ook zien dat er minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht (13%) dan in dezelfde periode vorig jaar. Jaarsma: “Dit is de grootste daling in een periode van continue daling van de verkopen die nu al zes kwartalen op rij duurt. De daling is het gevolg van de hoge prijs van nieuwbouwwoningen, waardoor kopers afhaken. De prijs voor een gemiddelde nieuwbouwwoning steeg namelijk in het tweede kwartaal naar € 387.000; dat is een toename van 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij € 80.000 duurder dan een gemiddelde bestaande woning en dat is echt een probleem.”

Hoge bouwkosten

De prijsstijging komt door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten en daarbij ook de stapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen en lokale regels. “Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt.”

Amsterdam

Opvallend is de situatie in Amsterdam. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2018 zijn in Amsterdam bijna 22% meer woningen verkocht. De gemiddelde prijs van die verkochte woningen neemt niet langer toe maar is bijna 4% onder het niveau van het tweede kwartaal 2018. Dat komt doordat er naar verhouding meer woningen buiten de Ring zijn verkocht dan een jaar eerder. Woningen buiten de Ring hebben gemiddeld genomen een lagere prijs.

Duurder segment

Vooral in het prijssegment tussen de € 250.000 en 400.000 is het aantal transacties met meer dan een derde toegenomen, en er in het duurdere segment is het aantal verkochte woningen praktisch gelijk gebleven. Binnen de Ring stijgen de prijzen niet of nauwelijks meer. De prijzen in het topsegment van de Amsterdamse woningmarkt lijken daarmee het plafond bereikt te hebben.

Reageer op dit artikel