nieuws

Koopwoningen bijna 7 procent duurder in juni

Financiële planning 1555

Bestaande koopwoningen waren in juni 6,9 % duurder dan in juni 2018. De stijging is kleiner dan in de voorgaande maanden. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Koopwoningen bijna 7 procent duurder in juni

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In juni 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in juni bijna 38% hoger.

Verkochte woningen

Het Kadaster maakte bekend dat het in juni 15.495 verkochte woningen registreerde. Dat is bijna 16% minder dan een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2019 zijn 99.937 woningen verkocht. Dat is bijna 5% minder dan in dezelfde periode van 2018.

Amsterdam

Het CBS maakte ook cijfers bekend over de koopwoningmarkt over het tweede kwartaal van 2019. Bestaande koopwoningen in Amsterdam stegen bijna 7 procent in prijs in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de laagste prijsstijging in bijna vijf jaar. Ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht vlakken de prijsstijgingen van koopwoningen af.

Kleinste prijsstijging

Bestaande koopwoningen in Nederland waren in het tweede kwartaal van 2019 gemiddeld 7,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dit is de kleinste prijsstijging in de afgelopen twee jaar. In het tweede kwartaal van 2019 zijn 52 506 duizend woningen verkocht, bijna 1 procent minder dan een jaar eerder.

Appartementen

Alle woningtypen noteerden in het tweede kwartaal een prijsstijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De prijsstijging was met bijna 9 procent opnieuw het grootst bij appartementen. De daling van het aantal verkopen is ook opnieuw het grootst bij appartementen. Voor het eerst sinds begin 2018 zijn er weer meer twee-onder-een-kapwoningen, hoekwoningen en tussenwoningen verkocht dan een jaar eerder.

Voorlopige contracten

De NVM publiceerde recent ook cijfers over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM- makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Reageer op dit artikel