nieuws

‘Jonge huurder bereid data over betaalmoraal te delen in ruil voor hypotheekkorting’

Financiële planning 1219

Bijna zes op de tien twintigers die huren zijn bereid data over hoe trouw ze maandelijks hun huur betalen te delen in ruil voor korting op hun eerste hypotheek. Dat is ruim meer dan het gemiddelde van 25% over alle leeftijdsklassen. Dat blijkt uit een onderzoek van ICT-bedrijf TJIP. De bereidheid om persoonsgegevens te delen voor financieel advies ligt lager.

‘Jonge huurder bereid data over betaalmoraal te delen in ruil voor hypotheekkorting’

TJIP onderzocht in hoeverre huurders bereid zijn geanonimiseerd data te delen over hun woongedrag met een hypotheekverstrekker in ruil voor korting op een eerste hypotheek of op het advies. Het gaat dan met name om gegevens over hun betaalmoraal, bijvoorbeeld of ze hun huur elke maand op tijd betalen.

Twintigers hebben daar het minst moeite mee: 59% ziet het wel zitten data te delen als ze hypotheekkorting krijgen. Ook dertigers zijn daartoe nog wel bereid met 45% voorstanders (en 15% geen mening). Hoe ouder mensen worden, hoe huiveriger ze ertegenover staan. Van de veertigers wil nog maar 17% persoonlijke data delen, bij vijftigers is dat minder dan 10% en bij 60-plussers zelfs nog geen 3%.

Minder animo voor advies

Voor het delen van persoonlijke data voor financieel inzicht of advies door de hypotheekverstrekker is de animo lager. Van de twintigers ziet 39% dat zitten, 55% wil dat niet. De gemiddelde bereidheid over alle leeftijden is 16%.

TJIP heeft niet de hoogte van de korting voorgelegd aan respondenten. Het onderzoek zegt dus niets over bij welke korting huurders hun bezwaren opzijzetten en alsnog bereidheid tonen om data te delen.

Reageer op dit artikel