nieuws

ING: Vertrouwen in woningmarkt stabiliseert

Financiële planning 2083

Het vertrouwen in de woningmarkt is in het tweede kwartaal van 2019 gestabiliseerd. Dat blijkt uit de ING WoonIndex, die elk kwartaal wordt uitgevoerd. Woningbezitters verwachten minder vaak een stijging van de woningprijzen en het aantal huizenverkopen. Daarnaast zijn woningbezitters optimistischer over hun eigen financiële situatie en verwachten zij minder vaak een stijging van de hypotheekrente.

ING: Vertrouwen in woningmarkt stabiliseert

Meer dan 80% van de woningbezitters denkt zijn/haar huis gemakkelijk te kunnen verkopen. Het is voor het eerst dit decennium dat zij daarover zo optimistisch zijn. Zij verwachten dat hun woning gemiddeld 3,5 maanden te koop staat.

Gehecht aan huis

Woningbezitters zijn bovendien gehecht aan hun huis. Volgens de Woonindex is dit van toepassing voor 92% van de woningbezitters. “Veel woningbezitters vinden hun huis belangrijk en zien de woning als meer dan een stapel stenen”, zegt Wim Flikweert, manager Wonen ING Nederland. “Starters zijn in ons onderzoek een stuk minder gehecht aan hun woning, waarbij opvalt dat 28% van hen zelfs geen enkele binding met hun huidige huis voelt”.

Financiële kwestie

De keuze om de eigen woning te verduurzamen is vaak vooral een financiële kwestie. Uit het kwartaalonderzoek komt naar voren dat 3 op de 5 woningbezitters vinden dat investeringen terugverdiend moeten worden. Bij slechts 5% is de financiële component ondergeschikt aan klimaatverbetering. Een te lange terugverdientijd (41%) is daarbij de voornaamste reden om geen geld te besteden aan de verduurzaming van de woning. Ook wachten woningbezitters op ondersteuning vanuit de overheid (20%). Hypotheekverstrekkers worden zelden (7%) benaderd met vragen over verduurzaming.

Financieel adviseurs

“Het is opvallend dat financiële adviseurs zo weinig worden ingeschakeld rondom verduurzamingskwesties, terwijl veel mensen financiële redenen als belangrijkste argument aanvoeren om al dan niet te verduurzamen”, vervolgt Flikweert. “Zowel de adviseur als de woningbezitter kan hier dus veel winst behalen om informatie te delen en te halen”.

Woningonderhoud

Toch investeert 38% van de woningbezitters nu al in verduurzaming van hun woning. Woningonderhoud is voor 36% van de bezitters mede aanleiding om dit te doen. Maar 20% van huizenbezitters praat er vaak over. In 60% van de gevallen gaat het dan over eigen voornemens of uitgevoerde werkzaamheden aan het huis.

Reageer op dit artikel