nieuws

Hypotheekshop: Iedereen ondervindt straks gevolgen van verzwegen studieschulden

Financiële planning 3438

Het voorgenomen studieschulduittreksel zal er misschien nooit komen. Vorige week stemde de Tweede Kamer tegen het voorstel en konden studenten opgelucht ademhalen. Volgens de Hypotheekshop is het echter een slechte ontwikkeling en zullen uiteindelijk alle woningkopers de consequenties moeten dragen.

Hypotheekshop: Iedereen ondervindt straks gevolgen van verzwegen studieschulden

Minister Kajsa Ollongren omzeilde met de studieschuldverklaring van DUO de BKR-registratie. Bij het invoeren van het leenstelsel was afgesproken dat die er niet zou komen. De verklaring geeft hypotheekverstrekkers echter hetzelfde inzicht en dus stemde een grote meerderheid van de Tweede Kamer vorige week tegen het voorstel.

Averechts

Volgens de Hypotheekshop heeft het behouden van de mogelijkheid om studieschulden te verzwijgen averechtse gevolgen. Omdat door het leenstelsel vrijwel alle studenten afstuderen met een schuld, bestaat de kans dat hypotheekverstrekkers voor alle aanvragers de tarieven verhogen. Een verzwegen schuld verhoogt de kans op overkreditering en wanbetaling. “Samengevat: in de poging om afgestudeerden te helpen bereikt de politiek juist het omgekeerde”, schrijft de Hypotheekshop.

Reageer op dit artikel