nieuws

“Geef verzekeraars nooit zomaar de ruimte”

Financiële planning 2228

“Leer van de woekerpolisaffaire en houd een oogje in het zeil bij de verplichte AOV voor ZZP’ers.” Die oproep doet journalist/columnist Sheila Sitalsing in De Volkskrant. Ze werkte jarenlang op de economieredactie en zag waar het misging bij de woekerpolisaffaire.

“Geef verzekeraars nooit zomaar de ruimte”

Er zijn naar schatting 7 miljoen polissen verkocht sinds de jaren negentig. Sitalsing in haar column: “Wat volgde was een rivier van leed, gevuld met huizenhoge restschulden en verdampte inleg. Op de economieredactie waar ik toen werkte, blééf het verdriet maar binnenstromen, van mensen die alles kwijt waren, of bijna alles. Niet eerder zijn zo veel consumenten zo grotelijks belazerd als in dit dossier.”

Klanten met woekerpolis door verzekeraar ‘geactiveerd’

Alle klanten met een woekerpolis zijn inmiddels door hun verzekeraar geactiveerd. Dat bleek vrijdag uit het AFM-verslag van de eindcontrole waar minister van Financiën Wopke Hoekstra de Tweede Kamer over informeerde. Activatie wil overigens niet zeggen dat iedereen ook gereageerd heeft, 9 procent van de polishouders heeft ondanks inspanningen van de verzekeraar niet gereageerd.

“Geef verzekeraars nooit zomaar de ruimte”

Het ministerie van Financiën trekt in haar periodieke rapportage over een aantal lessen uit de affaire: betere informatievoorziening, meer transparantie, betere governance, betere rechtsgang… Volgens Sitalsing zijn dat niet de enige lessen die getrokken moeten worden. “Geef verzekeraars nooit zomaar de ruimte. Want er is weliswaar allerhande wetgeving rond zorgplicht en informatieplicht bijgekomen, en er werken tegenwoordig uiteraard uitsluitend enorm integere mensen die nooit iets naars zouden doen, het blijven verkopers.”

Verzekeraars kijken met belangstelling naar verplichte AOV

Ze sluit af met een verwijzing naar de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers, onderdeel van het Pensioenakkoord. “Reken maar dat op de hoofdkantoren van verzekeraars met belangstelling wordt gekeken naar de plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een miljoen ZZP’ers. Reken maar dat de lobby driftig draait om het interessantste deel van de koek – door twijfel te zaaien over geschiktheid van het UWV als uitvoerder. Gedenk de woekerpolisslachtoffers.”

Reageer op dit artikel