nieuws

Bezwaar maken tegen BKR-registratie vaak succesvol

Financiële planning 1474

Van degenen die een BKR-registratie aanvechten bij de rechter of de geschillencommissie BKR krijgt 90% gelijk. Dat komt naar voren uit onderzoek van het AD.

Bezwaar maken tegen BKR-registratie vaak succesvol

Stichting BKR registreert de schulden van wanbetalers. Een registratie kan tot gevolg hebben dat een hypotheekverstrekker geen lening wil verstrekken. Ongeacht of een schuld is afgelost, blijft een registratie voor vijf jaar in de boeken staan.

Financiën op orde

Bezwaarmakers worden echter vaak in het gelijk gesteld wanneer ze kunnen aantonen dat ze hun financiën op orde hebben, aldus het AD-onderzoek. “Nederlandse rechters deden dit jaar al zeker dertien keer uitspraak in soortgelijke gevallen. Tien keer werd gevonnist dat de negatieve registratie moest worden opgeheven. De eigen geschillencommissie van de BKR oordeelde zelfs nog vaker in het voordeel van de klagers: die gaven hen in elf van de twaalf zaken gelijk”, meldt de krant.

Patroon

De onderzoekers concluderen dat er een patroon zit in de zaken waarover rechters oordelen. “Vaak kwamen de eisers in de problemen tijdens de crisisjaren, bijvoorbeeld door het verlies van een baan of het faillissement van hun bedrijf. Daardoor konden ze betalingen aan banken, postorderbedrijven en autobedrijven tijdelijk niet meer doen, wat leidde tot een aantekening in het kredietregister.”

Hypotheek

De verbeterde economische situatie zorgt er nu voor dat ze bij de aankoop van een huis in de problemen komen, omdat de negatieve BKR-aantekening nog steeds van kracht is. “Met als gevolg dat bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek niet gegund wordt, zelfs als die lagere maandlasten oplevert dan de oude.”

Reageer op dit artikel