nieuws

VBO ontwikkelt taxatiemodel dat ook naar energieverbruik kijkt

Financiële planning 502

Makelaarsorganisatie VBO gaat een nieuw model ontwikkelen om woningen te taxeren. Behalve de waarde van de woning moeten straks de bouwkundige kwaliteit en het energieverbruik inzichtelijk worden.

VBO ontwikkelt taxatiemodel dat ook naar energieverbruik kijkt

Het huidige taxatiemodel gaat uit van de waarde van onroerend goed. VBO vindt dat niet voldoende. Volgens de brancheorganisatie staat dit model onder druk door automatische (model)waarderingen. Die zeggen te weinig over de waarde van een individuele woning, aldus de makelaars

Kwaliteitsimpuls

VBO wil dat taxateurs uiterlijk per 1 januari 2021 ook de bouwkundige staat meenemen, omdat hypotheekverstrekkers dan een beter beeld krijgen van de staat van de woning en eventuele herstelkosten. In de nieuwe taxatie, ABC-model genoemd, moeten bovendien het energieverbruik en de kosten en besparingen van duurzaamheidsmaatregelen worden opgenomen.

“Met dit model krijgt het taxatiesysteem een sterke kwaliteitsimpuls”, zegt VBO-directeur Hans van der Ploeg. “Tegelijk wordt de functie van het taxatierapport breder. Dat is essentieel omdat de woningmarkt voortdurend verandert. Denk bijvoorbeeld aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving, maar ook aan problemen met de fundering van woningen en woningen met asbest. Met het ABC-model doen wij recht aan deze ontwikkelingen.”

Reageer op dit artikel