nieuws

Uitstel of afstel: verbod op asbestdak hangt aan zijden draad

Financiële planning 6352

Het verbod op asbestdaken zal niet per 2024 in werking treden, maar moet op 1 januari 2028 ingaan. Tenminste, als het aan het kabinet ligt. De plannen voor een verbod dreigen te stranden in de Eerste Kamer. Om de senatoren toch over te halen om voor een verbod te stemmen, heeft staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven voorgesteld om het verbod enkele jaren uit te stellen. Dat moet de ‘haalbaarheid en betaalbaarheid’ vergroten, aldus Van Veldhoven.

Uitstel of afstel: verbod op asbestdak hangt aan zijden draad

Veel leden van de Eerste Kamer verwachten dat een verbod veel mensen onnodig op kosten zal jagen. Van Veldhoven geeft gemeenten daarom de ruimte om in schrijnende gevallen uitstel tot 2030 te verlenen. Dan moet het gaan om situaties waarin sanering van het asbestdak al op de planning staat tussen 2028 en 2030 in verband met bijvoorbeeld sloop of verbouwing. Van Veldhoven wil dat een nog op te richten fonds financieel maatwerk gaat bieden voor gepensioneerden of mensen wiens vermogen vastzit in het huis.

Drempelbedrag

In het voorstel van de staatssecretaris worden mensen met alleen een AOW-inkomen ontzien, door een drempelbedrag in te voeren ter hoogte van het heffingsvrij vermogen. Daaronder hoeven zij hun gespaarde vermogen niet aan te spreken. Datzelfde geldt voor mensen die vanwege een lening financieel niet kunnen dragen. Voor hen zou er een subsidiepot van 5 miljoen euro moeten komen. Of dat voldoende blijkt, moet in 2022 geëvalueerd worden.

Gevelplaten

Het fonds moet ook de mogelijkheid bieden om het verwijderen van asbesthoudende gevelplaten te financieren. Dat is niet verplicht, maar volgens Van Veldhoven dus wel wenselijk. Het verbod wordt dinsdag in de Eerste Kamer in stemming gebracht.

Reageer op dit artikel