nieuws

Twee op de vijf jonge huizenzoekers hebben biedingsangst

Financiële planning 1661

Biedingsgekte op de huizenmarkt leidt enerzijds tot jongeren die gaan overbieden terwijl ze dat niet kunnen financieren. Anderzijds durft 41% geen bod meer uit te brengen omdat ze verwachten overboden te worden. Dat blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur Viisi. Die vreest dat beide ontwikkelingen de kans op een huizenbubbel vergroten.

Twee op de vijf jonge huizenzoekers hebben biedingsangst

Viisi voerde onderzoek uit onder ruim duizend jongeren tussen de 22 en 35 jaar. Een op de vijf zegt bereid te zijn te overbieden, ook al kunnen ze voor dat bedrag geen extra lening krijgen. Twee op de vijf durven door dit biedingsklimaat geen bod uit te brengen.

“Deze trends lijken tegenstrijdig, maar de tweede is in feite een gevolg van de eerste. Door de overbiedingsgekte is de concurrentie zo moordend geworden dat een grote groep jonge kopers niet meer durft te bieden”, zegt Tom van der Lubbe, medeoprichter van Viisi. Hij noemt beide ontwikkelingen “gevaarlijk”. “Ze vergroten de kans op een huizenbubbel.”

Dalende prijzen

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren nog een reden hebben om geen bod uit te brengen. Van de ondervraagden verwacht 42% dat de huizenprijzen de komende jaren zullen dalen. Daarom wachten ze met het kopen van een huis.

Deltaplan

Van der Lubbe vindt dat de overheid met een deltaplan voor de woningmarkt moet komen om deze ontwikkelingen integraal het hoofd te bieden. Dat is volgens hem vruchtbaarder dan “losse maatregelen die alleen de symptomen bestrijden”.

Voor dat deltaplan wil Van der Lubbe aan de aanbodkant meer ruimte voor woningbouwcorporaties. Die moeten zoveel mogelijk kunnen bouwen, bijvoorbeeld met fiscale vrijstellingen. Verder wil de Viisi-oprichter dat effectief rendement wordt belast. Daarvoor moet box 3 afgeschaft worden, want “fictief rendement bevoordeelt speculatieve winsten en dat is niet fair”.

Volledige afschaffing renteaftrek

Daarnaast pleit Van der Lubbe, al langer, voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe leningen. Daarmee hoopt hij op lange termijn de prijsstijging op de woningmarkt te dempen. “Gezond zou zijn als wonen qua koopkracht gelijk blijft.” Het doel moet volgens hem zijn dat iedereen op de pensioendatum zijn hypotheek heeft afgelost.

Vierde en laatste punt in het deltaplan zou een nieuw erfpachtsysteem moeten zijn. Grond blijft in dat voorstel eigendom van de staat, wat speculatie met bouwgrond tegengaat.

Kopen onder de vraagprijs

Niet alle ondervraagden uit het onderzoek kampen trouwens met de gevolgen van biedingsgekte. Zo’n 35% heeft zijn huis onder de vraagprijs gekocht of kent mensen die dat hebben kunnen doen. Bij gezinnen met jonge kinderen ligt dit percentage op 46%.

“Huizen in de provincie zijn over het algemeen minder in trek en worden daarom ook vaker onder de vraagprijs verkocht”, aldus Van der Lubbe. “Maar ook hier zien we de laatste jaren een verschuiving. Waar voorheen alleen in de grote steden werd overboden zien we dat nu in de hele Randstad. We verwachten dat deze ontwikkeling verder door zal zetten.”

Reageer op dit artikel