nieuws

Triodos bepleit lagere leennormen voor ‘tochthuizen’

Financiële planning 1501

Jeroen Pels, hoofd hypotheken bij Triodos Bank, heeft in Trouw gepleit voor een directere verbinding tussen energierekening en leencapaciteit. Momenteel is het alleen mogelijk om méér geld te lenen dan de norm als het surplus in energiebesparende maatregelen wordt gestoken. Pels vindt het een beter idee als de leennorm stijgt voor mensen die een lage energierekening tegemoet zien en omlaag gaat voor mensen met plannen om een onzuinige woning kopen. De maximale leensom wordt dan gebaseerd op de optelsom van energielasten en hypotheeklasten.

Triodos bepleit lagere leennormen voor ‘tochthuizen’

Het zou volgens Pels de instroom van maximaal gefinancierde, onzuinige huizen stopzetten doordat de koper minder kan lenen. “Alleen door te verduurzamen kan een woningbezitter de benodigde leenruimte, vanuit de bespaarde woonlast, weer vrijspelen”, schrijft Pels in de opiniepagina’s van Trouw.

Overkreditering

Volgens Pels kent de koppeling van de leennorm aan de energienota een reeks voordelen. “Het voorkomt overkreditering aan huizenbezitters met hoge energielasten. Het doet tevens recht aan de maandlasten van huizenbezitters met een lage energierekening. En tot slot leidt het tot een meer natuurlijke en rechtvaardige waardering van energieprestaties, waardoor taxateurs en makelaars zich meer moeten verdiepen in energiebesparing en we de onverantwoorde verkoop van tochthuizen voorkomen”, aldus de bankier.

Afgewaardeerd

Pels verwacht dat mensen massaal bij de bank zullen aankloppen zodra de energietransitie op gang komt. Huizen met een slecht energielabel zullen volgens hem afgewaardeerd worden, wat een extra risico oplevert omdat deze woningen vaak eigendom zijn van mensen met weinig financiële ruimte. “Juist voor deze huishoudens is het belangrijk dat er andere normen gaan gelden. Anders krijgen zij later alsnog de rekening.”

Reageer op dit artikel