nieuws

Rente langer op zeer laag niveau: positief voor hypotheekrente

Financiële planning 5200

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente zeker nog tot en met de eerste helft van volgend jaar op het huidige, zeer lage niveau. Dat heeft de centrale bank besloten op zijn beleidsvergadering in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Rente langer op zeer laag niveau: positief voor hypotheekrente

De herfinancieringsrente blijft staan op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld stallen bij de ECB leggen ze daar geld op toe. De ECB had eerder al gezegd dat de rente in ieder geval tot eind dit jaar ongewijzigd zou blijven. Verder zijn er in Vilnius tarieven bekendgemaakt voor eerder aangekondigde langlopende leningen aan banken, ook wel bekend als TLTRO III.

Hypotheekrente

De lage rente zorgt er aan de ene kant mede voor dat de rente op spaarrekeningen nagenoeg is verdwenen. Anderzijds maakt het geld lenen goedkoper, waardoor bijvoorbeeld de hypotheekrente erg laag is. Zo probeert de ECB de Europese economie en inflatie te stimuleren. De lage rente is tevens een hoofdpijndossier voor pensioenfondsen. Die moeten meer geld reserveren om aan hun verplichtingen op lange termijn te kunnen voldoen, waardoor hun financiële positie onder druk is komen te staan.

Reageer op dit artikel