nieuws

‘Kortlopende hypotheekrente voorlopig stabiel; langlopende mogelijk omlaag’

Financiële planning 14404

De kortlopende hypotheekrente blijft voorlopig stabiel en de langlopende kan mogelijk zelfs nog wat omlaag. Dat is de verwachting van De Hypotheker, die zich onder meer baseert op de gewijzigde koers van de Amerikaanse centrale bank.

‘Kortlopende hypotheekrente voorlopig stabiel; langlopende mogelijk omlaag’

De Fed gaf tot voor kort aan de rente te willen verhogen, maar geeft nu het signaal af dat de kortlopende rente omlaag kan. “In Europa is door de aanhoudende lage rentetarieven nu weinig ruimte voor zo’n renteverlaging. Er is al enige tijd sprake van een groeivertraging.”

Lage rentetarieven

De Hypotheker gaat ervan uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) tot begin 2020 vasthoudt aan de huidige lage rentetarieven als gevolg van de aanhoudend lage inflatie. Een renteverhoging komt volgens de adviesketen op zijn vroegst pas in de tweede helft van 2020 in beeld.

Kredietverstrekking stimuleren

Commercieel directeur Twan Cats van De Hypotheker verwacht dat de ontwikkelingen ervoor zorgen dat de kortlopende hypotheekrente voorlopig stabiel blijft. “Steeds meer beleggers denken dat de ECB opnieuw obligaties wil kopen van banken om de kredietverstrekking te stimuleren. Dit is vorig jaar structureel toegepast. Hiermee groeit de kans dat de rente op hypotheekleningen met een lange rentevaste periode langer laag blijft en mogelijk zelfs daalt onder druk van de grotere concurrentie op de hypotheekmarkt.”

Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bleef in het tweede kwartaal van 2019 vrijwel gelijk ten opzichte van het vorige kwartaal en bedraagt 1,55% (2,02% zonder NHG).

Langlopende hypotheekrente

In het tweede kwartaal van 2019 daalden de rentetarieven voor de langlopende hypotheekrente ten opzichte van het kwartaal hiervoor. Het gemiddelde tarief voor de rentevaste periode van 10 jaar met NHG, bedraagt 1,73% (2,23% zonder NHG). Voor een rentevaste periode van 20 jaar is dit 2,31% (2,84% zonder NHG) en voor een lange hypotheekrente van 30 jaar 2,88% (3,38% zonder NHG).

Hand op de knip

Politieke onrust in Europa, zoals in Italië en het Verenigd Koninkrijk, zorgt ervoor dat consumenten en bedrijven de hand op de knip houden. Deze aanhoudende onzekerheid heeft volgens De Hypotheker ook effect op de langlopende hypotheekrente. “Door de bescheiden groei van de koopkracht, lage inflatie en de verwachting dat de ECB vasthoudt aan de lage rentetarieven groeit de kans dat de langlopende hypotheekrente voorlopig laag blijft en mogelijk zelfs daalt.”

Reageer op dit artikel