nieuws

Koopwoning in mei 7,2% duurder; prijsstijging zwakt af

Financiële planning 1143

Bestaande koopwoningen waren in mei 7,2 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging is kleiner dan in de voorgaande maanden. Dit komt naar voren uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.

Koopwoning in mei 7,2% duurder; prijsstijging zwakt af

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster houden deze cijfers bij. De prijsindex bestaande koopwoningen is een van de inflatie-indicatoren die zijn opgenomen in het prijzendashboard.

Piek augustus 2008

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In mei 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in mei ruim 37 procent hoger.

Minder woningen verkocht

Het Kadaster maakte bekend dat het in mei 19.708 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. Van januari tot en met mei van dit jaar zijn 84.442 woningen verkocht, 2,5 procent minder dan in dezelfde periode van 2018.

Dat er minder woningen verkocht worden, is geen verrassing. Onder meer ING becijferde eerder dit jaar al dat de woningverkopen gestaag bergafwaarts gaan, mede door de aanhoudende prijsstijgingen en het beperkte aanbod. Rabobank liet ook een vergelijkbaar geluid horen.

Reageer op dit artikel