nieuws

Hypotheekshop: ‘1 op 6 consumenten zegt lease-auto op voor koophuis’

Financiële planning 5763

Dat private-leasecontracten zwaar drukken op de leencapaciteit van woningkopers, komt voor veel consumenten nog steeds als een verrassing. Adviseurs van de Hypotheekshop schatten dat ongeveer één op de zes consumenten het leasecontract afkoopt zodra ze in een hypotheektraject komen. In het weekbericht schrijft de adviesketen dat het vooral gaat om doorstromers die gedwongen afscheid neemt van hun lease-auto.

Hypotheekshop: ‘1 op 6 consumenten zegt lease-auto op voor koophuis’

De Hypotheekshop laat in een rekenvoorbeeld zien dat iemand met een jaarinkomen van 40.000 euro en een leasecontract van 250 per maand (3 jr) ruim 30.000 euro leencapaciteit verliest. Als vuistregel geldt volgens de keten dat de maximale leensom zakt met één tot anderhalf keer cataloguswaarde van de auto. Afhankelijk van looptijd en type auto levert het afkopen van een leasecontract een boete op van al gauw 1.000 euro of een veelvoud daarvan.

Dealer

De Hypotheekshop pleit er daarom voor dat consumenten al bij de dealer worden gewaarschuwd wat de negatieve gevolgen kunnen zijn als ze tijdens de looptijd een huis willen kopen. “Omdat de leasemaatschappij hier echter geen baat bij heeft, zal dit waarschijnlijk wettelijk moeten worden geregeld”, schrijft de adviesketen.

Reageer op dit artikel