nieuws

Hypotheekketens eisen gezamenlijk data-ontsluiting van geldverstrekkers

Financiële planning 3511

De grote hypotheekketens van Nederland hebben elkaar gevonden in hun strijd om betere ontsluiting van klantdata. Volgens een gezamenlijk verklaring stuiten ze regelmatig op onwil van de geldverstrekkers om relevante klant- en hypotheekdata te delen. Daardoor wordt het de ketens en andere adviseurs moeilijk gemaakt om hypotheekonderhoud te bieden en aan de zorgplicht te voldoen.

Hypotheekketens eisen gezamenlijk data-ontsluiting van geldverstrekkers

Bij de oproep hebben zich aangesloten de Hypotheker, Financieel Fit Groep, Finzie, Geld & Woning, de CMIS-labels (Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur), Hypotheek Visie en Van Bruggen Adviesgroep. Gezamenlijk stellen ze terughoudendheid te ervaren bij de data-ontsluiting van hypotheekverstrekkers. “Voor adviseurs is het van essentieel belang om, nadat een hypotheek is geadviseerd en afgesloten, een volledig klantbeeld te behouden. Alleen met de actuele data kunnen zij proactief klantbeheer blijven uitvoeren”, schrijven de ketens.

Niet actueel

Omdat geldverstrekkers regelmatig klanten rechtstreeks benaderen over aanpassingen in de hypotheek, beschikt de betrokken financieel adviseur vaak niet over de meest actuele klant- en leninggegevens. 

Lobby

De ketens schrijven dat branchevereniging OvFD al jaren bij de wetgever en toezichthouder pleit voor betere ontsluiting van de klantdata. “Met beperkt resultaat. Slechts een enkele geldverstrekker komt inmiddels aan de wens van dataontsluiting tegemoet. Iedere wijziging op de oorspronkelijke hypotheek heeft een financiële impact en klanten zijn zich hier onvoldoende van bewust met alle risico’s van dien.”

Drukmiddel

Om de aanbieders onder druk te zetten, gaan de adviseurs van de hypotheekketens binnenkort inzage geven aan hun klanten welke geldverstrekkers meewerken met data-ontsluiting. “Wanneer een consument bij een advies de keuze heeft uit meerdere geldverstrekkers waarbij er financieel en qua voorwaarden geen verschillen bestaan, kunnen zij de voorkeur uitspreken voor de geldverstrekker die actief klantdata deelt.”

Reageer op dit artikel