nieuws

Eigen Huis: Notaris moet te hoge kosten inschrijven hypotheekakte terugbetalen

Financiële planning 2219

Vereniging Eigen Huis wil dat notarissen geld terugbetalen aan consumenten wanneer te hoge bedragen in rekening zijn gebracht voor inschrijven van onder meer hypotheek- en koopakten.

Eigen Huis: Notaris moet te hoge kosten inschrijven hypotheekakte terugbetalen

De vereniging doet een dringende oproep op de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en het Bureau Financieel Toezicht (BFT) om notarissen die zich schuldig hebben gemaakt aan het in rekening brengen van de te hoge bedragen aan te pakken.

Hypotheekakte

Volgens Eigen Huis berekenden veel notarissen hun klanten een hoog tarief voor het inschrijven van een hypotheek- of koopakte, terwijl ze daarvoor zelf een lager tarief afrekenden. “Deze kostenverhoging is onrechtmatig en misleidend, zo oordeelde de tuchtrechter eind vorig jaar in een zaak die door twee consumenten was aangespannen.”

Misleidend declaratiegedrag

De vereniging vindt dat het “misleidende declaratiegedrag een smet legt op de gehele beroepsgroep, terwijl het notariaat juist model moet staan voor betrouwbare en integere vastgoedtransacties. Deze schandvlek kan alleen worden weggehaald door grondig onderzoek.”

Onredelijk hoge kosten

Het steekt de belangenorganisatie van huizenbezitters dat het volgens haar de dagelijkse praktijk is dat onredelijk hoge kosten in rekening worden gebracht. “Het bleek veelvuldig voor te komen en is mogelijk nog steeds aan de orde van de dag.” De vereniging is “verbijsterd over het achterwege blijven van passende maatregelen om herhaling te voorkomen en eist onderzoek en terugbetaling.”

Kadasterkosten

Eigen Huis refereert ook aan een kwestie uit 2015 toen een notaris zijn klanten veel hogere Kadasterkosten in rekening bracht dan hij zelf verschuldigd was. Inschrijvingen van hypotheekroyementen werden in een verzamelakte aangeleverd bij het Kadaster, zodat de notaris voor maar één akte hoefde te betalen.

“Aan 38 cliënten werden echter afzonderlijk de volledige legeskosten van € 74 in rekening gebracht. De totale schadepost bedroeg € 2.738. Ook voor inschrijving van de leverings- en hypotheekakten werd steeds het hogere tarief van € 168 gefactureerd, in plaats van € 103 voor digitale aanlevering.”

Reageer op dit artikel