nieuws

DUO werkt aan verklaring studieschuld voor hypotheekverstrekkers

Financiële planning 8224 PA

Het zou binnenkort wel eens afgelopen kunnen zijn met het verzwijgen van studieschulden. Op verzoek van het kabinet werkt DUO aan een schuldverklaring die meegestuurd kan worden bij de hypotheekaanvraag. Iedere woningkoper kan bij DUO het document opvragen en daarmee duidelijkheid geven over het bestaan van een schuld en de hoogte van de lening. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft dat geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

DUO werkt aan verklaring studieschuld voor hypotheekverstrekkers

“Tijdens het platform is geconstateerd dat het belangrijk is dat hypotheekadviseurs en kredietaanbieders kunnen verifiëren dat de opgave rondom de studieschuld klopt”, schrijft Ollongren. Volgens haar gaf de sector de voorkeur aan een BKR-registratie, maar dat stuitte op bezwaar van het kabinet. Een BKR-registratie zou het sociale karakter van de studielening aantasten. Daarom is gekozen voor het verificatiesysteem van DUO.

Negatieve gevolgen

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemt het schulduittreksel van DUO ‘een verkapte BKR-registratie.’ Volgens Kees Gillesse van het ISO wordt met het systeem de belofte van een sociaal leenstelsel geschonden. “We zien steeds meer negatieve gevolgen van het leenstelsel. Door deze maatregel word het hoger onderwijs weer minder toegankelijk”, zegt Gillesse.

Invoering

Het is nog niet bekend per wanneer de studieschuldverklaring opgevraagd kan worden bij DUO. Volgens de dienst is het systeem nog in de ontwikkelfase. Na de eerste tests zal DUO feedback vragen van partijen uit de hypotheeksector. Bij de volgende bijeenkomst van het Platform Hypotheken zal de minister de eerste resultaten evalueren.

Reageer op dit artikel