nieuws

Carla Muters (NHG): ‘Echtparen in scheiding schakelen NHG vaak te laat in’

Financiële planning 1327

Scheidende stellen met een NHG-hypotheek zijn vaak maar matig op de hoogte van de mogelijkheden tot woningbehoud. Als de hypotheekgarantie eenmaal ingeschakeld wordt, zijn schulden vaak al hoger opgelopen dan nodig was geweest. Dat schrijft NHG-directeur Carla Muters op website van de Nationale Hypotheek Garantie.

Carla Muters (NHG): ‘Echtparen in scheiding schakelen NHG vaak te laat in’

Consumenten die in betalingsproblemen komen in verband met een scheiding, beseffen volgens Muters vaak niet dat ze juist daar de hypotheekgarantie voor hebben. Klanten die om hulp vragen, doen dat daarom vaak te laat. Ze gaan er bovendien vaak al vanuit dat er geen opties zijn om de woning te behouden.

Meerwaarde

Volgens Muters is het daarom van belang dat het scheidingsrisico al bij afsluiten van de hypotheek goed doorgenomen wordt. De directeur verwacht dat mensen zich dan eerder bewust zijn van het vangnet op het moment dat ze die nodig hebben. “Daarnaast kunnen we als NHG vaak onze meerwaarde in praktijk brengen. Onze eerste vraag is meestal of de consument de woning wil verkopen of dat hij denkt deze te moeten verkopen”, schrijft Muters.

Werkelijke lasten

De NHG ziet meestal wel mogelijkheden voor woningbehoud als dat op tijd met de geldverstrekker besproken wordt. Bijvoorbeeld door het herstructureren van de lening, verlengen van de looptijd of aanpassing van de rente. “Dergelijke maatregelen, in combinatie met een toetsing op werkelijke lasten, kunnen betekenen dat financiering van de woning haalbaar én verantwoord blijft.”

Reageer op dit artikel