nieuws

‘Actuele dossiers essentieel bij verkoop hypotheekportefeuille’

Financiële planning 1237

Een hypotheekadviseur die zijn portefeuille wil verkopen, kan dat wel vergeten als de klantdossiers niet up-to-date zijn. Dat zegt portefeuillemakelaar Cisco Barão. “De waarde is dan vrijwel nihil.”

‘Actuele dossiers essentieel bij verkoop hypotheekportefeuille’

Barão geeft voor Kop-munt.nl, het platform van Munt Hypotheken, tips over het verkopen van een hypotheekportefeuille. De waardebepaling is stap 1 en daarbij is het actueel houden van de klantdossiers essentieel, zegt hij. “Als de dossiers niet actueel zijn, is de waarde van een hypotheekportefeuille vrijwel nihil. Er zijn nu al potentiële kopers die bij bepaalde portefeuilles vragen of ze geld toe krijgen.” Zonder complete dossiers moet alles opnieuw in kaart worden gebracht, aldus Barão. “De koper krijgt feitelijk weinig meer dan een lijst met namen en telefoonnummers.”

Abonnement verhoogt waarde

Dat probleem speelt niet bij hypotheekadviseurs die op basis van een abonnement werken, want dan is er regelmatig contact tussen klant en adviseur. “Dossiers die up-to-date zijn, kunnen eenvoudig worden overgedragen. Daar kan de kopende partij eigenlijk direct mee aan de slag.” Maar de waarde van louter een hypotheekportefeuille is nog altijd minder dan die van een portefeuille waarbij er maar producten aan de hypotheek zijn gekoppeld, zegt Barão. “Als je bijvoorbeeld ook nog assurantiën adviseert bij de hypotheekportefeuille, wordt het pas echt interessant voor de koper.”

Zwevende portefeuilles

Het gevaar dreigt dat portefeuilles onbeheerd blijven, bijvoorbeeld doordat de vergunning van de adviseur is verlopen.
“Het is in de praktijk wel gebeurd dat een bank zo’n zwevende portefeuille niet wil overnemen. Uiteindelijk heb ik het aan de AFM voorgelegd en die zeiden simpelweg dat de portefeuille gewoon verkocht kan worden als de vergunning is verlopen.” Is er geen koper, dan ‘zweven’ de hypotheken in een soort niemandsland”, aldus Barão.

Of de privacywet AVG de verkoop van een portefeuille belemmert, blijft onderwerp van discussie. De portefeuillemakelaar meent dat een portefeuille verkocht kan worden, mits de klant goed wordt geïnformeerd. “Ook portefeuilles waar abonnementen aan vastzitten, kunnen worden verkocht.”

Bron: Kop-munt.nl

Reageer op dit artikel