nieuws

Woondebat BLG: ‘Huurdersverklaring maakt van onzeker maatwerk weer confectiepak’

Financiële planning 1569

Duurhuurder was het woord van de dag. Hypotheekverstrekker BLG Wonen kondigde gisterochtend een pilot aan waarin mensen die bestendig een hoge huur kunnen betalen, op basis van dat gegeven in aanmerking komen voor een hypotheek. Op het BLG Woondebat in Amsterdam zei BLG-directeur Frank Soede dat de media-aandacht hem verrast heeft. “Dat geeft wel aan hoe dit speelt in de samenleving. De telefoon heeft vanmorgen roodgloeiend gestaan in Geleen.”

Woondebat BLG: ‘Huurdersverklaring maakt van onzeker maatwerk weer confectiepak’

‘Van dure huur naar koop in een krappe woningmarkt’ was het thema van het debat. In een video liet een jong stel hun bescheiden huurappartement zien. Het zou met de gezinsuitbreiding in aantocht al gauw te klein worden. Een eengezinswoning zat er niet in, ondanks dat de hypotheeklasten veel lager zouden uitvallen dan de huur die ze momenteel betaalden. “Dit maken wij en onze hypotheekadviseurs dagelijks mee”, zegt Soede aan tafel. “Soms zelfs tot huilen toe: ‘Ik zit hier op een flatje en ik kom er niet uit.’ Met een hoge huur is het heel lastig om te sparen.”

Verantwoordelijkheid

Soede zou graag zien dat adviseurs en banken zich meer inspannen om maatwerk te bieden. “Het is natuurlijk belangrijk dat je prudent bent voor de bank, maar er is een mogelijkheid om die rigide regels minder strikt toe te passen. Doe je dat niet, dan misken je de verschillen die er zijn tussen mensen.” De BLG-directeur meent dat iedereen in de keten daar een verantwoordelijkheid in heeft. Ook de consument. Die haakt volgens hem te snel af na een simpele online hypotheekberekening. Voor hypotheekadviseurs is de uitkomst van de aanvraag te onzeker en geldverstrekkers geven te vaak nul op het rekest.

Open norm

Dat geldverstrekkers bang zouden zijn voor de AFM, gaat er bij Soede niet in. Het feit dat maatwerk een open norm is, is volgens hem de belangrijkste reden voor terughoudendheid in de keten. “Daarom pleit ik ervoor om beter te kijken naar de manier waarop mensen hun leven hebben ingericht. Wat zijn hun inkomsten, maar ook wat zijn hun uitgaven. En op basis daarvan een risico-inschatting maken. We maken nu confectiepakken, maar die zitten niet iedereen even goed.”

Hokjes

Bram Klouwen, directeur van Adviesbureau Companen, gaf de toehoorders in Pakhuis de Zwijger een kort college over de totstandkoming van het Nederlandse woonlandschap: “Een product van jarenlang politiek ingrijpen in de woningmarkt. Qua kwaliteit en prijs zitten we vergeleken met de rest van Europa aan de gunstige kant”, zegt Klouwen. “Keerzijde is dat we hokjes gecreëerd hebben. Sociale huur, koop, en de mensen die ertussenin vallen.”

Middeninkomens

Een gevolg van de hokjes is dat in een stad als Amsterdam alleen de allerrijksten en sociale huurders nog een plek kunnen vinden. Mirthe Biemans, manager Strategie bij woningcorporatie Rochdale, ziet in Amsterdam hoe belangrijk het is dat de middenklasse een kans maakt op de woningmarkt. “Ze zorgen voor de aanwezigheid van belangrijke voorzieningen. Sinds er middeninkomens wonen in een wijk als Bos en Lommer wordt daar ineens gesproken over luchtkwaliteit. Daarvoor interesseerde niemand dat een biet.”

Er is vanuit de overheid jarenlang een 'alle-ballen-op-de-Randstad-beleid' gevoerd

Spreiding

Middeninkomens die tussen de wal en het schip vallen komen vooral in de grote steden veel voor. UvA-onderzoeker Cody Hochstenbach ziet daar een taak voor het rijk. “Er is vanuit de overheid jarenlang een ‘alle-ballen-op-de-Randstad-beleid’ gevoerd. Het is de moeite van het overwegen waard om een spreidingsbeleid in te voeren.” Hochstenbach noemt als voorbeeld van spreidingsbeleid Maastricht dat een universiteit kreeg als compensatie voor het sluiten van de mijnen. “Zonder die universiteit denk ik niet dat Maastricht zo aantrekkelijk zou zijn als het nu is.”

Confectiepak

Om duurhuurders op de koopmarkt te helpen, gaat BLG experimenteren met de huurdersverklaring. Een extra document bij de hypotheekaanvraag, waarmee mensen die volgens de LTI-normen net tekort komen, toch hun gewenste hypotheek kunnen krijgen. Vooralsnog voor maximaal veertig huurders. “Het is echt een eerste, kleine stap”, zegt Soede. Hij hoopt op bijval. “Niet alleen vanuit BLG, of vanuit de Volksbank, maar vanuit de hele markt.” Dat hij maatwerk toch weer in een confectiepak stopt, beseft hij zelf ook. “Maar uiteindelijk is het ook belangrijk om die onzekerheid voor de open norm weg te nemen.” 

Reageer op dit artikel