nieuws

‘Voor vier op de vijf Nederlanders kent de eigen financiële situatie geen geheimen’

Financiële planning 1173

Ruim vier op de vijf consumenten (81%) zegt veel tot volledig inzicht te hebben in de eigen financiële situatie op dit moment. Over het inzicht in hun financiële situatie over tien jaar zijn Nederlanders voorzichtiger. Dan zegt nog 42% dat het financiële plaatje (bijna) helemaal helder is.

‘Voor vier op de vijf Nederlanders kent de eigen financiële situatie geen geheimen’

Dat blijkt uit een consumentenonderzoek van Ipsos in opdracht van de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH). 65-plussers zeggen zelf het beste inzicht te hebben in hun financiële situatie. Van die groep bevatten de financiën voor 91% geen geheimen. Jongeren tussen de 18 en 25 geven het vaakst aan helemaal geen of weinig inzicht te hebben. Eén op de elf (9%) heeft geen idee van de huidige inkomsten en uitgaven en zijn vermogen.

Over tien jaar

Van de ondervraagden vindt 36% het nu (veel) makkelijker om inzicht te krijgen in de eigen financiële situatie dan tien jaar geleden, 9% vindt dat juist moeilijker. Vooral jongeren onder de 35 vinden het nu eenvoudiger hun financiële gegevens op een rijtje te zetten.

Iets meer dan vier op de tien consumenten heeft ook de financiële situatie over tien jaar nog helder voor ogen. Zo’n 16% heeft werkelijk geen idee hoe ze er tegen die tijd voor staan. Van de 65-plussers zegt ruim de helft (52%) veel of volledig inzicht te hebben in de financiën over tien jaar. Jongeren tot 25 geven juist relatief vaak aan geen idee te hebben. Een kwart heeft naar eigen zeggen geen of weinig inzicht.

Reageer op dit artikel