nieuws

Minder vergunningen voor nieuwbouw afgegeven

Financiële planning 365

Er worden steeds minder vergunningen afgegeven voor nieuwbouwwoningen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat in het eerste kwartaal van dit jaar een kwart minder vergunningen zijn afgegeven dat in diezelfde periode van 2018.

Minder vergunningen voor nieuwbouw afgegeven

Van januari tot en met maar is voor ruim 12.500 huizen een bouwvergunning afgegeven. Dat is het laagste aantal in drie jaar tijd. Volgens het CBS was niet alleen het aantal vergunde woningen kleiner, maar ook de totale bouwsom voor nieuw- en verbouw van woonhuizen viel fors lager uit. De omzet van de bouwsector nam in het eerste kwartaal met 11,4 procent toe.

Indicator

In 2017 en 2018 werden nog voor ongeveer 70.0000 te bouwen woningen vergunningen afgegeven. Tussen 2000 en 2008 werd jaarlijks nog voor gemiddeld 80.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning verleend. Het CBS geeft aan dat het aantal vergunde nieuwbouwwoningen een vroege indicator is voor wat in de nabije toekomst aan woningen gebouwd wordt. Woningtransformaties, ofwel het omzetten van niet-woningen zoals kantoren in woningen, zijn niet in deze cijfers opgenomen. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar.site a

Reageer op dit artikel