nieuws

Meer woningen Amsterdam verkocht; prijzen dalen

Financiële planning 2901

Amsterdam is de gemeente met de meeste gerealiseerde woningverkopen in de maart. Ten opzichte van de maand ervoor is het aantal verkopen toegenomen met 20%. Van prijsstijgingen is echter geen sprake; voor het eerst sinds lange tijd zijn de prijzen in de hoofdstad gedaald.

Meer woningen Amsterdam verkocht; prijzen dalen

De cijfers komen uit de Maandalert Woningmarkt van Ortec Finance. De taxatieorganisatie geeft aan dat de grootste prijsstijgingen zijn geconstateerd in de provincie Drenthe; vooral rondom Assen. De 11 gemeentes met de grootste prijsdaling in maart liggen allemaal in het noorden van de provincie Friesland. In Friesland hebben 11 van de 18 gemeenten de grootste prijsdaling van Nederland.

Laagste prijsontwikkeling

Ook op jaarbasis zijn 4 van de 10 gemeenten met de laagste prijsontwikkeling gelegen in Friesland. De andere gemeenten waarop dit van toepassing is liggen in Groningen en Overijssel (gemeente Olst-Wijhe). Friesland heeft echter niet de laagste prijsontwikkeling van maart. Dit zijn de provincies Utrecht en Groningen. Hier is sprake van een prijsstijging van 0,08%.

Grote steden

Ortec noemt het opvallend dat de huizenprijzen in de grote steden Amsterdam (-0,16%) en Utrecht (-0,01%) aan het dalen zijn ten opzichte van de maand ervoor. De prijzen stijgen niet meer in deze steden. In Rotterdam (0,85%) en Den Haag (0,22%) was in maart nog wel sprake van een prijsstijging.

Reageer op dit artikel