nieuws

Mark Sanders (NVHP): ‘Wetgeving rentemiddeling gaat ongewenst effect hebben’

Financiële planning 3889

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) vreest dat consumenten de dupe worden van nieuwe regelgeving voor rentemiddeling bij hypotheken. Bestuurslid Mark Sanders reageert daarmee op het besluit van ASR om te stoppen met rentemiddeling. “Klanten blijven met hogere maandlasten zitten en daarmee komt de betaalbaarheid in het geding.”

Mark Sanders (NVHP): ‘Wetgeving rentemiddeling gaat ongewenst effect hebben’

Als geldverstrekkers per 1 juli 2019 alleen nog maar effectieve kosten mogen rekenen voor rentemiddeling, dreigt de consument het kind van de rekening te worden. Dat zegt Mark Sanders, NVHP-bestuurder en eigenaar van De Financiële Wooncoach, in reactie op het besluit van ASR om na deze maand rentemiddeling niet meer toe te staan. “Wij maken ons zorgen voor de consument. Wetgeving gaat zo niet het gewenste effect hebben”, aldus Sanders. De maatregel was juist bedoeld om consumenten te beschermen tegen renteopslagen.

Risico’s voor banken

Volgens hem zijn bij de NVHP nog geen signalen binnengekomen dat andere geldverstrekkers rentemiddeling eveneens in de ban doen. “Maar ik kan me voorstellen dat banken geen zin hebben om risico’s te nemen die ze niet meer kunnen meenemen in hun prijzen. Als dat de uitwerking blijkt, moeten beleidsmakers hier opnieuw naar kijken. Dit is geen besluit waarmee de consument gediend is.”

Betaalbaarheid in het geding

Rentemiddeling is volgens Sanders voor sommige klanten de enige manier om iets aan de betaalbaarheid van hun lening te doen. Afkopen is voor een bepaalde groep geen optie. “Dat kost veel geld in één keer. Veel mensen kunnen dat niet financieren.”

Sanders zou het “heel jammer” vinden als geldverstrekkers afzien van rentemiddeling. “Dan blijven consumenten met hogere maandlasten zitten en dat kan betekenen dat de betaalbaarheid van de hypotheek in het geding komt.”

‘Benader ASR-klant’

De NVHP roept adviseurs op met spoed hun ASR-klanten te informeren. Sanders: “Als je nog gebruik wilt maken van rentemiddeling heb je nog tien dagen. Ga naar je klant toe, want als hij nog iets wil, moet je snel handelen. Bij nieuwe klanten moet je duidelijk bespreken dat rentemiddeling niet tot de mogelijkheden behoort.”

Reageer op dit artikel