nieuws

Kritiek AFM op huurverklaring BLG Wonen

Financiële planning 2696

Toezichthouder AFM heeft zich kritisch uitgelaten op de proef van BLG Wonen die het mogelijk moet maken dat huurders van duurdere huizen gemakkelijker een hypotheek kunnen krijgen.

Kritiek AFM op huurverklaring BLG Wonen

Woordvoerder Nicole Reijnen van de toezichthouder stelt dat in het AD. Oprekking van de normen zou niet wenselijk zijn. Zogeheten duurhuurders, die al langere tijd een hoge huur betalen voor hun huidige huis, kunnen onder voorwaarden een huurverklaring krijgen. Die maakt de weg vrij om te toch een huis te kunnen kopen. “Enkel een huurverklaring is geen middel om aan te tonen dat iemand voor een hypotheek in aanmerking komt”, aldus Reijnen in de krant.

Verantwoorde overstap

BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, reageert met de huurverklaring, op de vraag van veel huurders in de vrije sector waarom zij wel een hoge huur mogen betalen, maar niet een woning kunnen kopen terwijl dat toch lagere woonlasten oplevert. De huurverklaring is een extra mogelijkheid om te beoordelen of de duurhuurder een verantwoorde overstap kan maken naar een koopwoning.

Explainmogelijkheid

Overigens hebben hypotheekverstrekkers sowieso een zogeheten explainmogelijkheid wanneer kan worden aangetoond dat een verantwoorde hypotheekverstrekking mogelijk is, wanneer iemand normaal gesproken geen lening zou kunnen krijgen voor een woningaankoop.

Reageer op dit artikel